Diedrik Fälth, ledamot i styrelsen i Solar park och energiingenjör på Öresundskraft.
1 av 3
Diedrik Fälth, ledamot i styrelsen i Solar park och energiingenjör på Öresundskraft. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Solcellsparken är anlagd på deponimark, obrukbar jord som nu fått ett nytt användningsområde.
2 av 3
Solcellsparken är anlagd på deponimark, obrukbar jord som nu fått ett nytt användningsområde. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Helsingborg

Ökat intresse för andelsägda solcellsparker

"Det finns en oerhört stor potentiell kraft i solenergi"
3:24 min

Helsingborg har fått sin första andelsägda solcellspark, på den gamla deponimarken på Filborna återvinningsanläggning.

Intresset för energi från solceller har ökat kraftigt de senaste åren. Förra året ökade den installerade effekten med 75 procent i Skåne där Helsingborg är en av städerna där det just nu satsas mest.

För några dagar sedan invigdes en ny andelsägd solcellspark på återvinningsstationen Filborna i Helsingborg där 250 privatpersoner och ett femtontal företag gått in som delägare i en ideell förening.

Effekten initialt är 250 000 kilowatttimmar om året men Diedrik Fälth, ledamot i styrelsen och teknikansvarig i ideella föreningen Solar park, tror att det bara är början.

- Jag tänker att potentialen är jättestor. Vi kan tillföra väldigt mycket i Sveriges elsystem från sol och vind utan att få problem. Vi är tacksamma att vi har vattenkraft och annan kraft vi reglera med. För när solen lyser har vi full effekt och när den går i moln försvinner den, så det är lite en utmaning att reglera i elnäten.

De som äger andelar brinner för solkraft på ett annat sätt.

Helsingborg tillsammans med Lund och Malmö dominerar just nu när det gäller solcellssatsningar i södra Sverige.  Intresset för just andelsägda anläggningar är stort och Diedrik Fälth tror att privatpersoner gör det av andra intressen än att tjäna pengar.

- Jag tror det finns en skillnad mellan dem som bygger själv hemma och de som äger andelar. De som äger andelar brinner för solkraft på ett annat sätt. Det kan nog snarares likna med att man stöder Världsnaturfonden eller att man köper andelar i ett vindkraftverk.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".