Björn Svensson, gruppchef på bedrägerisektionen på Polisen i Malmö
Björn Svensson är gruppchef på bedrägerisektionen på Polisen i Malmö Foto: Cecilia Ekman/SR
Skåne.

Bedrägeribrotten är vanligast på internet

"Förövare använder sig ofta av målvakter"
5:11 min

Bedrägeri är det brottet som ökar mest i Sverige just nu. Många av brotten sker på internet - och tekniken för att skydda konsumenterna hänger inte alltid med.

– Främst har det med internets utveckling att göra, många av de brott vi ser idag sker genom e-handel, säger Björn Svensson. gruppchef på bedrägerisektionen i Malmö.

Enligt honom så är det absolut vanligaste brottet att man köper en vara över nätet, man betalar men man får aldrig det man köpt.

Björn Svensson säger att just den typen av brott ganska ofta går att klara upp.

– Vi kan oftast spåra på vems konto pengarna har satts in och på så sätt få identiteten på förövaren, säger han.

Men det är inte alltid pengarna sätts in på den faktiska förövarens konto. Många använder sig av så kallade målvakter. Målvakter fungerar som en mellanhand tills att pengarna når förövaren.

– Ofta är det personer som har de dåligt ställt som får ta smällen för brottet.

När det kommer till personer som blir lurade på sina kontouppgifter, exempelvis genom "skimming" så är det inte lika lätt att klara upp brotten.

– Men vi löser en del av de brotten, om förövaren har beställt något till ett av postens utlämningsställen så är det betydligt lättare.

Då kan polisen ta hjälp av övervakningskameror för att försöka identifiera förövaren när han hämtar ut varan som han har köpt för den kapade personens pengar.

Björn Svenssons bästa tips för att undvika att bli drabbad av bedrägeri när man handlar varor på nätet är att inte sätta in pengarna direkt på säljarens konto utan använda sig av de betalningstjänster som många sajter använder sig av.

– Det är betydligt mycket säkrare än att skicka pengarna direkt till köparen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".