Ekuaa Abaka och Irina Eriksson spelar Vi i femmans webbspel på SFI i Kristianstad.
1 av 3
Ekuaa Abaka och Irina Eriksson spelar Vi i femmans webbspel på SFI i Kristianstad. Foto: Jenny Johnsson Roos/Sveriges Radio
Publikredaktör Jenny Johnsson Roos intervjuar elever på SFI i Kristianstad
2 av 3
Publikredaktör Jenny Johnsson Roos intervjuar Yupin, Jakub och Ekuaa på SFI i Kristianstad. Foto: Jenny Johnsson Roos/fotograf
Husam, Jakub och Marko som studerar på SFI i Kristianstad.
3 av 3
Husam, Jakub och Marko som studerar på SFI i Kristianstad. Foto: Jenny Johnsson Roos/Sveriges Radio
Kristianstad

Elever på SFI pluggar svenska med hjälp av Vi i femman

Ekuaa Abaka: Frågorna om naturvetenskap var inga problem
2:02 min

Det jublas högt när eleverna svarar rätt. Den klassiska tävlingen har varit en del i undervisningen för en klass på SFI i Kristianstad.

- Det var jätteintressant och spännande, berättar Irina Ericsson.

Klassen har bland annat lyssnat på semifinaler i Vi i femman och sedan har det varit diskussioner kring tävlingen.

Frågorna som handlade om radioapans färg och hästsport tyckte många elever var svåra att svara på. Däremot frågor om naturvetenskap och nobelpris i litteratur var inga problem.

Tillsammans så har eleverna även spelat Vi i femman-spelet på datorer i klassrummet.

- Ni skulle ha hört jublet när de lyckades bra på spelet. De jobbade parvis med det och hade hur roligt som helst. Jag kan slå vad om att lärandet låg på hög nivå också, säger lärare Margareta Berntsson.

När publikredaktör Jenny Johnsson Roos besöker gruppen för att ta del av elevernas tips kring vad de vill höra mer om i P4 Kristianstad så föreslår Irina Ericsson och Ekuaa Abaka att man skulle kunna köra en liknande tävling på SFI.

- Det skulle vara ett sätt att utveckla vårt språk. Det ger oss också möjlighet att visa hur mycket vi kan, säger Irina Eriksson.

- Jag tror också att det skulle kunna hjälpa invandrare att integreras i samhället. Tävlingen skulle kunna heta "Vi på SFI", säger Ekuaa Abaka.

Hör av dig till Publikredaktören

Jenny Johnsson Roos är P4 Kristianstads publikredaktör.

Du behövs i vårt publiknätverk. Hjälp oss att göra mer spännande radio! Hör av dig till vår Publikredaktör Jenny Johnsson-Roospubliken@sverigesradio.se eller ring på 044-77 512 80 
Läs mer om Publiknätverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".