Initiativtagarna till Maria Mödravård
Barnmorskorna Erika Ahlgren och Marina Bergström tillsammans med socionom Camilla Ohlin Brobeck. Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio
Kristianstad

Maria Mödravård hjälper gravida kvinnor i missbruk

Barnmorskan: Vi har redan visat vikten av att vi finns
1:24 min

För ett halvår sedan öppnade Maria Mödravård upp sin specialistmottagning för nordskånska kvinnor med missbruksproblem. Nu börjar initiativtagarna se resultat.

– Vi har redan nu visat vikten av att den här typen av verksamhet finns, säger barnmorskan och initiativtagaren Erika Ahlgren.

När Maria Mödravård startade upp sin verksamhet i höstas blev det den första specialistmottagningen för missbrukare utanför storstäderna.

Erika Ahlgren har tillsammans med kollegan Marina Bergström och socionomen Camilla Ohlin Brobeck nätverkat med olika instanser för att nå ut till gravida kvinnor i området med missbruksproblem.

En av de som haft en regelbunden kontakt med mottagningen sedan början av sin graviditet är skånska Kristin*. Kristin har länge brottats med ett narkotikamissbruk men känner att hon fått stor hjälp av Maria Mödravård.

– Jag har försökt få hjälp tidigare men man hamnar lätt mellan stolarna. Här får jag hjälp med mitt missbruk på djupet och det känns skönt, säger Kristin.

Men på vägen har initiativtagarna även identifierat flera svårigheter med projektet.

– Vi har ett system i Sverige där man inom socialtjänsten och psykiatrin inte tar hänsyn till en graviditet på samma sätt som vi gör i sjukvården. En gravid kvinna kan inte vänta i tre månader på att utredas, säger Marina Bergström.

Nu hoppas initiativtagarna att de får fortsätta med projektet, även efter det treåriga kontraktet löper ut.

– Det finns inte någon som kan motivera varför vi inte ska ha den här typen utav verksamhet, säger Erika Ahlgren.

*Kristin heter egentligen något annat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".