Ett barn leker med en spark på en lekplats.
Foto: Gorm Kallestad/TT
Skurup

DO utreder misstänkta sextrakasserier på skola

Diskrimineringsombudsmannen utreder en förskola och en grundskola i Skurups kommun efter en anmälan om att de inte gjort något för att stoppa sexuella trakasserier av barn.

Det är föräldrar som ligger bakom anmälan. I denna skriver de att trakasserierna började redan i förskolan och fortsatte i förskoleklassen. Då ska trakasserierna ha eskalerat och de utpekade pojkarnas hot blivit värre.

Föräldrarna ska till en början ha blivit lovade att skolan skulle ta tag i detta och att trakasserierna inte skulle upprepa sig. Men så har det inte blivit, skriver de i sin anmälan. Den extra övervakning som skulle ske i samband med bland annat toalettbesök och stunder i mysrummet har inte blivit av, och personalen har förminskat problemet, menar föräldrarna.

Under förra året tog Diskrimineringsombudsmannen emot 100 anmälningar om sexuella trakasserier inom området utbildning, som inkluderar alla skolformer från exempelvis förskola och grundskola till universitet.

I det aktuella fallet ska Skurups kommun komma med ett svar senast den 29 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".