Skåne/Sverige

Vill se snabb åtgärd för biogas

1:08 min

Riksdagsledamoten Karin Svensson Smith (MP) vill att energiministern agerar för svensk biogas. Annars riskerar flera biogasproducenter nedläggning, menar hon.

I en skriftlig fråga till energiminister Ibrahim Baylan (S) i veckan undrar Karin Svensson Smith om han tänker vidta åtgärder för att säkerställa att svensk biogas inte konkurreras ut av importerad biogas från länder med subvention i produktionsledet.

I dag har flera biogasproducenter lönsamhetsproblem, skriver hon, och menar att en anledningarna är att importerad biogas både kan få produktionsstöd på hemmaplan, och skattenedsättning i Sverige.

– Problemet är att den svenska produktionen av biogas inte kan hävda sig gentemot importen av biogas, och då riskerar man väldigt mycket av den mycket kloka kretsloppsverksamhet som finns i kommuner runt om i hela Sverige, säger Karin Svensson Smith.

– Det är flera anläggningar som antingen är hotade, eller som redan har beslutat att ställa in, och så kan vi inte ha det, säger hon.

Karin Svensson Smith anser att svenskproducerad biogas är en viktig kugge i arbetet för ett fossilfritt samhälle och för en cirkulär ekonomi. Hon tycker att Sverige borde ändra sitt stödsystem för biogas, så att man, på ett liknande vis som till exempel Danmark och Nederländerna, har ett produktionsstöd, istället för skattenedsättning.

– Min avsikt med frågan till Ibrahim Baylan är att man ska gå över från ett konsumtionsstöd till ett produktionsstöd, för att hela kedjan ska fungera, säger hon.

– Sedan finns det andra faktorer som också har bidragit till att det är bekymmersamt. Det var ganska olyckligt att avisera en elbusspremie, i stället för en el- och gasbusspremie. Utredningen om bonus-malus tog inte tillvara på biogas, men nu har ju lyckligtvis regeringen bestämt att biogasbilar ska vara del av det som får bonus, när man köper en ny bil.

Och det är flera saker som sammantaget har varit misstag som regeringen nu håller på att korrigera.

På Energimyndigheten säger Noak Westerberg att de är medvetna om problematiken, men att de utifrån sina siffror och underlag inte kan styrka att importerad biogas generellt sett är billigare än svenskproducerad.

Caroline Steinwig, rådgivare på organisationen Avfall Sverige, med cirka 35 biogasanläggningar bland sina medlemmar, menar däremot att problemet börjat växa ganska nyligen, i samband med att en av EU-domstolens generaladvokater kom med ett rådgivande utlåtande i ett mål som rör import av biogas.

– Vi är oroade, vi har inget emot konkurrens, men det är lite av ett systemfel, säger hon.

På Swedish Biogas AB, som bland annat driver biogasanläggningen i Jordberga, utanför Trelleborg, är Lars Sjösvärd, tillförordnad vd, bekymrad över läget på sikt. Till hösten har de leveranskontrakt som löper ut, och han hoppas att regeringen snart vidtar åtgärder.

– Vi kör på som vanligt, men långsiktigt går det inte, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista