Bamse tillsammans med Ola Andreasson.
Bamse tillsammans med Ola Andreasson. Foto: Privat.
Skåne

Bamsigheten är viktig att behålla

Ola Andreasson: Bamse kommer aldrig bli en Krösus Sork
4:39 min

Världens starkaste - och snällaste - björn ska börja samarbeta med Kiviks musteri. Men trots allt fler kommersiella samarbete så kommer Bamse aldrig bli en Krösus Sork försäkrar Ola Andreasson, vd för Bamseförlaget och son till Bamses skapare Rune Andreasson.

Kiviks musteri har slutit avtal med Bamse och figuren och hans två kamrater Lille Skutt och Skalman kommer att finnas på Kiviks musteris portionsförpackade fruktdrycker med sugrör. I ett pressmeddelande säger musteriet att man ser fram emot att jobba med Bamse, han är älskad av flera generationer, klok och snäll.

Ola Andreasson, vd för Bamseförlaget och son till Bamses skapare Rune Andreasson är också nöjd med samarbetet med musteriet. Han konstaterar att Kiviks musteri precis som Bamse är ett skånskt familjeföretag och att Bamseförlaget mycket noga överväger vilka de samarbetar med.

- Ibland behöver barn annat än vatten, och då tycker vi detta är ett bra alternativ, säger Ola Andreasson, vd för Bamseförlaget.

Godis skulle däremot aldrig fungera.

- Vi säger nej till det mesta,

Ändå hittar man Bamses bild på många ställen idag, på allt från plåster till schampo. Det har funnits Bamsetandkräm sedan början av 90-talet och Bamse har varit en figur hos resebolaget Fritidsresor i 30 år. Men Ola Andreasson hävdar att det är många samarbeten som inte skulle kunna funka.

- Det är viktigt att känna Bamsigheten, att man känner vad Bamse står för,

I Bamseserien är Bamse världens starkaste björn, men också världens snällaste och värdegrundsfrågor har alltid varit en viktig del i serien, som rättvisefrågor för barn och sociala frågor.

Att Bamse skulle kunna bli en Krösus Sork, seriens hänsynslösa kapitalist, svarar Ola Andreasson bestämt nej på.

- Det är helt omöjligt. Och om man nu skulle tjäna lite pengar på Bamse kan man ju göra något gott på det. Vi driver till exempel en Bamse förskola på Sri Lanka, som vi byggde upp efter tsunamin där, berättar Ola Andreasson. 

Den skulle Bamse gilla, tror han.

Hör hela intervjun i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".