Jakob Lilja vid rättegången tidigare i mars.
Jakob Lilja vid rättegången tidigare i mars. Foto: Björn Lindgren/TT

Ishockeystjärnan Jakob Lilja får sin dom

Får en crosscheckning på en motståndare under en match konsekvenser även utanför ishockeyrinken? I dag kommer Malmö tingsrätts dom mot Linköpingsstjärnan Jakob Lilja, som åtalats misstänkt för misshandel av Malmöbacken Jens Olsson.

Ishockeystjärnan Jakob Lilja, 23, spelade vid tillfället för Rögle och det var under ett allsvenskt Skånederby i mars 2015 mot Malmö som forwarden crosscheckade motståndaren Jens Olsson i nacken.

Över två år senare nådde fallet Malmö tingsrätt och under rättegången tidigare i mars pläderade kammaråklagare Michelle Stein för att Lilja, numera i SHL-klubben Linköping, skulle dömas för misshandel av normalgraden med villkorlig dom och böter som påföljd.

– Hade våldet hänt utanför en hockeyrink hade det inte varit tvekan om att detta rör sig om en misshandel, och det en ganska ful misshandel, sade Michelle Stein.

Det är ovanligt att idrottsvåld leder till åtal. Krister Malmsten, Svenska fotbollförbundets chefsjurist och ordförande i Riksidrottsnämnden, har studerat idrottsliga rättsfall sedan 1950-talet och på högsta ishockeynivån i Sverige kan han endast erinra sig två tidigare fall från 1980-talet.

Döms Jakob Lilja i dag av tingsrätten tror ishockeystjärnans försvarsadvokat Mats Tornéus att det får "förödande konsekvenser" för svensk ishockey.

– Då måste vi kanske inrätta en särskild idrottsdomstol för att klara av alla mål, sade Tornéus efter rättegången.

Domen mot Jakob Lilja meddelas klockan 11.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".