Anette hjorth
1 av 9
Anette Hjorth, en av de danska utställarna. Foto: Jeanette Thelander/Sveriges Radio
Kristina Lauinger och Jan Ribbhagen
2 av 9
Jan Ribbhagen värderar Kristina Lauringers armband. Foto: Jeanette Thelander/Sveriges Radio
Jan Ribbhagen
3 av 9
Antikrundans expert, Jan Ribbhagen, bjöd 600 för redaktionens isbjörnsaskfat. Foto: Jeanette Thelander/Sveriges Radio
Hunden Truls och Anette Gyllenek
4 av 9
Hunden Truls gick på antikmässa med matte Anette Gyllenek. Foto: Jeanette Thelander/Sveriges Radio
Mästare Mikael Vammerlund i arbete.
5 av 9
Mikael Vammerlund har mästares titel i restaurering av möbler. Han är en av de hantverkare som demonstrerar hantverk på antikmässan. Foto: Jeanette Thelander/Sveriges Radio
isbjörnsaskfatet
6 av 9
Jenny Johnsson-Roos uppvärderade askfat. Foto: Jeanette Thelander/Sveriges Radio
Glas, ljusstakar, konst.
7 av 9
Silver, glas, konst - det mesta finns på mässan. Foto: Jeanette Thelander/Sveriges Radio
prylar
8 av 9
Prylar i alla smaker och prisklasser finns på mässan. Foto: Jeanette Thelander/Sveriges Radio
monter
9 av 9
Monter med skånsk prägel. Foto: Jeanette Thelander/Sveriges Radio
Brösarp

Brösarp antikparadis för en helg

Jan-Erik Öhgren: Det här är antiknördarnas världskongress
9:29 min

"Antikhandlarnördarnas världskongress", så beskriver Jan-Erik Öhgren lite skämtsamt Antikmässan i Brösarp. För även om utställarna både vill köpa och sälja, så drivs de framför allt av ett starkt intresse för kulturhistoria.

När Antikmässan i Brösarp i dag öppnar portarna för 24:e gången, är det en mässa som har utvecklats från ett litet lokalt evenemang till en internationell tummelplats för både utställare och besökare.

På årets mässa finns utställare från både Danmark och Finland, förutom de många svenska antikhandlarna. Det är en namnkunnig samling, som gärna delar med sig av sitt kunnande.

- Absolut! Det går bra att ta med sig något föremål som man vill ha värderat, säger Jan-Erik Öhgren, som tillsammans med Christian v Grothusen arrangerar mässan.

Redan från start ville arrangörerna fokusera på kvalitet och några nytillverkade kopior eller "konstigt" lagade eller förvanskade föremål vill man inte se på mässan.

Antikkändisar på plats

- Vi granskar föremålen och om något verkar suspekt får det inte vara med, konstaterar Jan-Erik Öhgren. Och nu har mässan blivit så etablerad och välkänd att sådana föremål knappt dyker upp, skulle någon ha med sig något sådant så får vederbörande skämmas rejält.

Mässans profil med föremål i ursprungligt skick är populär bland samlarna, oavsett om man är på jakt efter brukskeramik från 1400-talet eller smycken från 1700-talet.

Den som vill kändisspana kan bland annat få se några kända ansikten från SVT:s Antikrundan; smyckesexperten Jan Ribbhagen, konstexperten Claes Moser och Sonia Nilsson, som är expert på målade möbler, finns alla med på mässan som pågår hela helgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".