Stefan Wall, KHK
Numera före detta tränaren i KHK, Stefan Wall. Foto: Glenn Göransson
Glenn Göranssons handbollsvärld

Vad händer egentligen i KHK?

Marcus Nilsson: Kaos och cirkus är två ord om KHK just nu.
1:00 min

Lite om HK Drott, en hel del om KHK.

Måste inleda med att beklaga det här med HK Drott. Hur kunde det bara hända? Vad var det som gick så fruktansvärt fel? Jag menar; en klubb med anor sedan mitten på 30-talet och som under en trettioårsperiod dominerade Svensk handboll - kraftfullt. SM-guld och CL-spel för bara några år sedan och nu alltså i division 1. IFK Kristianstads andralag skall alltså seriespela mot HK Drott!

Det gör ont i mitt handbollshjärta att se detta fria fall. Här fanns mina första idoler, läs Einar Jacobsson och Bengt ”Böna” Hansson. Här snackar vi Brynolf och Ljung fats på en handbollsplan. Trolleri på högsta nivå och en split vision som man tyvärr inte ser i dagens handboll. Blindpassningarna visslade förbi och ofta satt de mitt i nävarna på Jörgen Abrahamsson. Det var vackert men också fruktansvärt effektivt och det var alltid kul att titta på HK Drott.

Det var också mot just HK Drott jag fick göra mitt första mål (i dåvarande allsvenskan) i den gamla sporthallen. Lobbade in en kontring på Tomas Gustafsson, ja vilka minnen. Hannes Sjöberg skrev en artikel i början på 2016 som publicerades på Handbollskanalen – läs den.

***

När vi ändå är inne på tråkigheter så går det inte att undgå att kommentera det som händer i Kristianstad HK. Jag har ”känt” Sten Ravhed sedan mitten på 70-talet. Följde honom från läktarhåll när hans Näsby IF vann allt som juniorer och mötte själv Sten i mängder av matcher på 80-talet. Han var inte snabb men otroligt följsam och väldigt säker i läget. Alltid ett leende på läpparna, även när han spelade. Verkade inte som att han brukade allvar! Vi hade hand om varsitt ungdomslag i början på 2000-talet (i olika klubbar) och vi möttes ofta ute på turneringar runt om i Sverige.

På senare tid har kontakten blivit genom mitt engagemang med media och Sten har alltid varit tillgänglig. Ibland lite motsträvig men alltid bjudit på en kommentar. Jag gillar Sten, det hymlar jag inte om.

Det jag däremot lagt märke till är att herr Ravhed har svårighet med att komma överens med folk. Säger inte att det är Stens fel men nu är det väl många uppgörelser som gått i stöpet, eller för den skull, inte blivit av - där Sten Ravhed varit en av parterna. Vad är felet? Är det Stens envishet, som i det egna privata företaget gett en sådan fantastisk framgång, men som inte passar i idrottens värld?

När Stefan Wall för en tid sedan berättade för Sten Ravhed att han hade andra planer inför nästa säsong, då lyckönskade Sten sin tränare direkt inför framtiden. Vet att Sten inte alls var nöjd med sin tränare, trots fullt acceptabla resultat i serien. För att inte tala om försäsongen som var helt lysande. Nu, en månad senare och inför klubbens första slutspelsmatcher, så kliver alltså Stefan Wall av tåget. Detta gör han genom att först ringa Robin Nilsson på Kristianstadsbladet – därefter skickar han sitt beslut till Sten Ravhed. Via ett sms. Detta säger ju lite grann om Stefan Wall och vilken nivå denna pajkastning befinner sig på. Så, lägg ner nu, snälla. 

 Kaos och cirkus är två ord man kommer tänka på.

***

Så är det då klart att trotjänaren Ingvar Edvardsson lämnar sitt uppdrag som materialare i IFK Kristianstad. Bonusgrabben Stefan Ljunglöf tar över (Ingvar är gift med Stefans mamma, Gull-Maj) och jag måste erkänna att jag höjer en aning på ögonbrynen. Har känt Stefan sedan vi var tonåringar och det där med ordning och reda kan jag inte minnas var Stefans styrka (smiley) - möjligt det har ändrats på äldre dagar? I vilket fall, ett kul jobb men oerhört krävande. Hoppas han får bra betalt för uppgiften är viktig, inte minst i en förening som IFK Kristianstad som reser extremt mycket och ofta. Grattis, Stefan.

***

Det blev alltså ingen stämningshöjare, detta första inlägg. Nästa blir garanterat roligare då jag tänkte granska vad lagen i SHE (läs tränaren) sa på upptaktsträffen i Malmö – och hur det blev. För nu står vi ju där med facit i hand.

/Tjing

Mer om Glenn Göranssons handbollsvärld

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".