Grisar som åker in i en styckningsmaskin
1 av 4
Styckning på löpande band på fabriken i Kristianstad. Foto: Linnéa Frimodig/Sveriges Radio
Styckade grisar
2 av 4
Styckade grisar Foto: Linnéa Frimodig/Sveriges Radio
De slaktade grisar hänger upp och ner
3 av 4
De slaktade grisarna styckas Foto: Linnéa Frimodig/Sveriges Radio
Slaktade grisar i Kristianstad
4 av 4
Slaktade grisar i Kristianstad Foto: Linnéa Frimodig/Sveriges Radio
Baconresan

Grisarna styckas på fabriken i Kristianstad

Scans kommunikationsdirektör: Storskalig produktion mer klimatsmart
1:21 min

Nu har grisen transporterats 35 mil till slakteriet i Kristianstad. Här pågår en storskalig produktion och styckning av 130 000 Västsvenska grisar varje år.

På utsidan är det en gigantisk fabrik. På insidan, storskalig produktion. Inne i lokalen arbetar snabba fingrar med knivar bland rullband och automatiserade styckningsmaskiner.

– Även om man tycker att det är en lång resa så är storskalig produktion mer klimatsmart och mer effektiv i det stora hela, säger Scans kommunikationsdirektör Sara Hoff. 

På den enorma fabriken arbetar cirka 700 personer och transporter med grisar rullar hela dygnet runt. Sammanlagt styckas 850 000 grisar i fabriken varje år.

Inne i fabriken är det kallt, för att hålla temperaturen låg för köttets skull och lite överallt ligger det slakteriavfall.

Köttet som styckas i fabriken i Kristianstad är från svenska gårdar. Det slaktas och styckas här innan skickas sedan vidare till Polen för att göra bacon.

Skulle man inte kunna göra det i Sverige?

– Inte som det är nu. Den anläggningen som finns i Polen har den senaste tekniken när det kommer till hantering och utvecklingen av baconet, säger Sara Hoff.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".