Karin Johansson Mex och Nils Peder Holm har tagit över Skillinge teater
1 av 3
Karin Johansson Mex och Nils Peder Holm har tagit över Skillinge teater Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
Den vackra affischpleare utanför teatern är kvar och utlovar blues till påsk.
2 av 3
Den vackra affischpleare utanför teatern är kvar och utlovar blues till påsk. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
Ännu råder visst byggkaos runt teatern, men till påsk ska det vara klart.
3 av 3
Ännu råder visst byggkaos runt teatern, men till påsk ska det vara klart. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
SKILLINGE

Teatern ömsar skinn

Nils Peder Holm: Vi kommer att utöka framförallt
1:56 min

Till påsk återinvigs Skillinge Teater som bytt ägare under vintern. Den nya regimen lovar ett bredare utbud med både egna större uppsättningar och en lång rad mindre kulturaktiviteter av olika slag.

– Lite så har vi tänkt redan i påsk, berättar Nils Peder Holm. Vi får hit en spännande uppsättning från Dramaten, "Det levda baklänges" som utspelar sig både i VR-glasögon och på scen. Det blir författarsamtal med Karin Brunk-Holmqvist och berättelser vi lägerleden för och tillsammans med barn. Och så och så håller vi fast vid traditionen med blues på långfredag och påskafton

Helt nytt är det också kommer att hållas kurser på teatern. Men det blir först i sommar. 

Det  alltså paret Nils Peder Holm och Karin Johansson Rex som tagit över efter Katarina Zell som drev teatern i 22 år. Just nu renoveras det för fullt och hela gårdsplanen ser ut som en byggarbetsplats.

– Det ser värre ut än vad är, skrattar Karin Johansson Rex.

Fönsterna är utbytta i det som kallas för caféscenen och får nu ordentligt ljusinsläpp från två håll. Köket byggs om för att ge större möjligheter till olika slags servering. Balkongen får nya möbler och blir lite marockansk stil med röd färgsättning.

Under sina första månader i Skillinge har paret mött massor och av välvilja och glädje över att de tagit över när Katarina Zell nu valde att dra sig tillbaka. Teatern har stor betydelse för det lokal kulturlivet, det märker de tydligt.

– Vi är fulla full av beundran över det hon byggt upp, säger de och erkänner att lite stress råder det nog trots allt hos dem, inför påsken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".