Linnéa Frimodig som håller i ett paket bacon i en fabrik.
1 av 3
Linnéa Frimodig i slutet av produktionsledet på fabriken i Świnoujście i Polen. Foto: Sveriges Radio
Opackat bacon på ett löpande band.
2 av 3
Baconet packas i fabriken i Świnoujście. Foto: Linnéa Frimodig/Sveriges Radio
Bacon röks i ett rökskåp.
3 av 3
Rökning av bacon på fabriken i Świnoujście. Foto: Linnéa Frimodig/Sveriges Radio
Baconresan

Här blir Skaraborgsgrisen till bacon i Polen

Så görs fläsket till bacon
0:40 min

På sin baconresa har Linnéa Frimodig och skaraborgsgrisen nu kommit till baconfabriken i Świnoujście i Polen. Här röks, smaksätts och packas baconet för oss svenska konsumenter.

Det luktar kraftigt av den rökprocess som är igång i fabriken i Świnoujście. Här sker både rökning, saltning, pressning, skivning och förpackning på femton olika produktionslinjer. 660 miljoner baconskivor tillverkas i fabriken varje år.

Även om hälften av allt kött som går igenom fabriken är ämnat för den svenska marknaden finns här kött från flera länder som Finland, och Danmark. Det är ett avancerat spårningssystem som gör att man vet att köttet från Sverige också är det som kommer tillbaka och säljs i de svenska affärerna.

– Det är garanterat Svenskt kött som är i förpackningarna, säger Sara Hoff, kommunikationsdirektör på Scan.

Kristian Nielsen är platschef på HKScans fabrik i Świnoujście i Polen. Han berättar att vi svenskar äter fem gånger mer bacon än finländarna. Dessutom varierar smaksättningen av baconet beroende på vilket land det ska levereras till.

– Svenskarna gillar en saltare smak. Det svenska baconet är lite mer salt än till exempel bacon som äts i Finland, säger Kristian Nielsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".