Hundvalpar
1 av 2
Hundvalpar. Foto: Arkivbild/TT
Marcus Björklund, enhetschef på länsstyrelsens djurskydds- och veterinärenhet.
2 av 2
Marcus Björklund, enhetschef på länsstyrelsens djurskydds- och veterinärenhet. Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio
Skåne

Omorganisation ska få bukt med väntande djurförbud

En omorganisation ska hjälpa länsstyrelsens djurskyddsenhet hinna med att utfärda nödvändiga djurförbud. I veckan gick ett skånskt djurskyddsärende av det allvarliga slaget vidare till åtal.

Sedan förra året har Länsstyrelsens djurskydds- och veterinärenhet omvandlat ett antal inspektörstjänster till kontorshandläggare för att enheten bland annat ska hinna utfärda de djurförbud som ligger och väntar.

- Det avlastar veterinärerna som har väldigt mycket löpande arbete dagtid för att stötta inspektörerna, säger Marcus Björklund, chef för Länsstyrelsen djurskyddsavdelning.

Ännu vet man inte vilken effekt omorganisationen har på ett helår, men Marcus Björklund konstaterar att det har underlättat.

- Djurförbuden är det man gör när den händelsestyrda verksamheten tillåter det. I och med om att man har folk som gör förarbetet kan veterinärerna, när de har tid, ganska snabbt sätta ihop beslutet, säger Marcus Björklund, chef för Länsstyrelsen djurskyddsavdelning.

Många ärenden är allvarliga - i veckan ledde ett till åtal

Av de drygt 2200 anmälningar om djur som far illa som når Länsstyrelsen i Skåne varje år, bedöms omkring 100-150 vara så allvarliga att de borde leda till djurförbud.

Ett sådant ärende rör en familj som tidigare var bosatt på en gård i Skåne. När Länsstyrelsen gjorde en tillsynskontroll på gården upptäckte man närmare 70 hundar, varav flera valpar, getter och 10 hästar som levde i misär. En valp var så uttorkad att den fick avlivas på plats och flera av djuren var kraftigt avmagrade och skadade efter att ha hamnat i slagsmål med varandra. Ytterligare smådjur, däribland en sköldpadda, en fågel och en höna som hittades i ett pannrum fick, konstaterades misskötta.

Försök att få familjen att åtgärda bristerna misslyckades och de har sedan dess fått förbud att ha djur.

I veckan åtalades familjen också för grov smuggling sedan det visat sig att djuren förts in illegalt i Sverige. Samtliga familjemedlemmar nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".