President Erdogan och Bilal Karabudak
1 av 2
Bilal Karabudak, ordförande i föreningen Malmös unga svenska turkar, blev avsatt som kassör i muslimska församlingen efter att ha kritiserat Turkiets president. Foto: TT och Gustav Wirtén/SR
Malmöbon Barış Dagli
2 av 2
Malmöbon Barış Dagli kommer rösta ja i folkomröstningen. Foto: Gustav Wirtén/SR
Skåne

Djup splittring bland Skånes turkar

"Antingen är man för Erdoğan, eller så är man landsförrädare"
4:17 min

Regeringskritiker anklagas för att vara landsförrädare, och anhängare till presidenten känner sig svartmålade.

Folkomröstningen i Turkiet den 16 april handlar om en ny grundlag. Förslaget skulle ge den nuvarande presidenten Recep Tayyip Erdoğan större politisk makt och göra det möjligt för honom att sparka ministrar, utse domare och styra genom dekret.

Kritiker menar att grundlagsförändringen skulle inskränka demokratin och leda till ett enmansvälde. Men efter sommarens kuppförsök i Turkiet är många för en starkare presidentmakt, i mätningarna ligger ja- och nej-sidan jämnt.

Den djupa polariseringen och det höga tonläget har spridit sig från Turkiet till Skånes turkiska befolkning. Det berättar Bilal Karabudak, ordförande i föreningen Malmös unga svenska turkar. 

Ledarna i Turkiet har gått ut och sagt att det är likvärdigt med att vara terrorist om man röstar nej.

– Det har nått så djupt att även syskon upplever konflikter, familjerna påverkas. Det har blivit så att antingen är man för Erdoğan, eller så är man landsförrädare, säger han. 

– Ledarna i Turkiet har gått ut och sagt att det är likvärdigt med att vara terrorist om man röstar nej, säger Bilal Karabudak.

Bilal Karabudak hamnade själv i problem efter att ha kritiserat presidenten i en intervju i Sydsvenskan under sommaren. Han blev utpekad som anhängare till Fethullah Gülen, som misstänks ligga bakom sommarens kuppförsök i Turkiet. 

Efter kritiken blev Bilal avsatt från sin post som kassör i muslimska församlingen i Malmö, som också kallas turkiska moskén. Han röstades ut under ett kaotiskt årsmöte i november, som slutade med att polisen fick komma. Bilal hävdar att en för honom okänd man klev upp inför församlingen och mordhotade honom. Händelsen utreds av Malmöpolisen som förtal. 

Enligt Bilal Karabudak är många Sverige-turkar rädda för att kritisera presidenten och regeringspartiet AKP. 

– Kritiserar jag honom eller säger emot kanske jag riskerar att inte komma in i mitt hemland. Den oron har jag känt hos folk, säger han. 

Men alla delar inte den bilden. Malmöbon Barış Dagli stödjer presidenten och kommer rösta ja i folkomröstningen. Han tycker att oron från de som är oppositionella är överdriven. 

Man ska inte prata politik med sina vänner.

– Det är fördomar, mycket starka fördomar mot ett parti som är valt av folket i Turkiet, säger han. 

Barış Dagli var på plats i Istanbul under sommarens kuppförsök. Han har tidigare varit kritisk mot presidentens politik, men ändrade sig när han såg striderna på gator och torg med egna ögon.

– Man ska inte prata politik med sina vänner, säger Barış Dagli, Malmöbo som kommer rösta ja i omröstningen.

– Det var ganska jobbigt och fruktansvärt. Jag såg folk bli skjutna och överkörda av pansarvagnar. För att det inte ska ske flera kuppförsök i framtiden kommer jag rösta ja, säger Barış Dagli. 

Vi försöker med musikens och konstens styrka bryta den här polariseringen mellan människor.

Men trots att splittringen bland Skånes turkar bitvis är djup tror Bilal Karabudak att den går att överbrygga. Föreningen Malmös unga svenska turkar tror att konst och kultur kan vara ett hjälpmedel.

– Vi kommer ha en kulturfestival där vi bjuder in folk från AKP och andra partier i Turkiet. Vi försöker med musikens och konstens styrka bryta den här polariseringen mellan människor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".