Skatteverket.
1 av 6
Skatteverket håller koll på konstrundorna. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Conny Svensson.
2 av 6
Conny Svensson är nationell samordnare på Skatteverket. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Maria Brusewitz är keramiker i Kristianstad och medlem i Östra Skånes Konstnärsgrupp (ÖSKG).
3 av 6
Maria Brusewitz är keramiker i Kristianstad och medlem i Östra Skånes Konstnärsgrupp (ÖSKG). Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Maria Brusewitz har verkstad i Öllsjö i Kristianstad.
4 av 6
Maria Brusewitz har verkstad i Öllsjö i Kristianstad. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
I Kristianstad visar Maria Brusewitz keramik.
5 av 6
I Kristianstad visar Maria Brusewitz keramik. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Susanne Lindblad är verksamhetschef på Tjörnedala konsthall.
6 av 6
Susanne Lindblad är verksamhetschef på Tjörnedala konsthall. Foto: ÖSKG
Skåne

Skatteverket synar svart konst

Skatteverkets Conny Svensson: Man har inte lämnat kvitton
2:54 min

Skånes konstrundor omsätter tillsammans 60 miljoner kronor runt påskhelgen, visar en beräkning som Östra Skånes Konstnärsgrupp (ÖSKG) hänvisar till.

Enbart 50-årsfirande konstrundan på Österlen omsätter stora belopp.

När vi gör kontroller har vi sett att man inte har lämnat kvitton.

Samtidigt är det Skatteverkets ansvar att kontrollera att inte svartförsäljning sker. För att undvika risken för svartförsäljning uppmanar de både konstnärer och besökare att vara noga med kvitton.

– Ibland i konstnärsleden så kanske man inte alltid är fullt ut mottaglig för detta och kanske inte riktigt upplever sig som en näringsidkare heller, säger Conny Svensson, som är nationell samordnare på Skatteverket och fortsätter.

– Vi brukar inte gå ut och tala om när och var vi ska göra våra kontroller men att den här konstrundan äger rum har vi uppmärksammat på Skatteverket. Sedan handlar det inte bara om konstnärer utan det är mycket runtom i form av kaféer och annat som öppnar för säsongen.

Har ni gjort kontroller just på konstrundan på Österlen tidigare?

– Vi har gjort kontroller genom åren. På den här typen av tillfällig handel som det handlar om har vi förhållandevis mer anmärkningar än vi kanske har på den fasta handeln. Vi har sett en hel del fel och brister. De felen och bristerna har vi tagit med oss och försökt göra det möjligt att förbättra förutsättningarna för att man ska göra rätt.

De här anmärkningarna som du pratar om, vad handlar de om?

– De anmärkningar vi har sett när vi gör de här kontrollerna är att man inte har lämnat kvitton till kunden när man har sålt någonting och omfattas av de här reglerna, säger Conny Svensson.

Jag vill gärna göra rätt för mig.

En av länets konstnärer, Maria Brusewitz som är keramiker i Kristianstad och medlem i Östra Skånes Konstnärsgrupp (ÖSKG), framhåller att det underlättar företagandet att anlita en revisionsbyrå.

– Nu funkar det jättebra med swish och izettle, det är perfekt. Sedan får jag en del kontantbetalningar också. Det skriver jag en lista på och lämnar kvitton, absolut, säger Maria Brusewitz.

Vad tänker du om risken då för svartförsäljning till exempel inom konstsvängen?

– Det är säkert möjligt att fuska men jag har velat vara hederlig hela tiden för det är roligt att kunna betala skatt också. Så tycker jag och jag vill gärna göra rätt för mig, säger Maria Brusewitz.

Det är vår uppfattning att våra medlemmar sköter sig.

Östra Skånes Konstnärsgrupp (ÖSKG), som anordnar 50-årsfirande påskrundan på Österlen, har uppfattningen att medlemmar inte säljer verk svart. Susanne Lindblad är verksamhetschef på Tjörnedala konsthall och en av arrangörerna.

– Det är vår uppfattning från ÖSKG och Tjörnedala konsthall att våra medlemmar sköter sig. Våra medlemmar är alla professionella konstutövare. Antingen har man lärt sig det under sin utbildning eller medan man jobbat med yrket.

Att frestas att låta bli att lämna ut kvitton och sälja svart, finns den risken?

– Nej, jag tror inte det, inte inom vår förening i alla fall, säger Susanne Lindblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".