Anonymt barn pratar i mobiltelefon.
Mer utbildning till vuxna som möter barn. Foto: Jessica Gow/TT.

Samhället behöver lära mer om barn som utsätts för övergrepp

Föreningen ATSU: Det är så svårt för ett barn att berätta
1:33 min

Vuxna som i sitt yrkesliv kommer i kontakt med barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp kan för lite, och behöver mer kunskap i hur de på bästa sätt ska hjälpa de här barnen.

Det här menar föreningen ATSU som jobbar för att trygga sexuellt utnyttjade. De vill öka kunskapen i samhället när det gäller den här gruppen.

– Vi vågar inte tro på barnen, därför behöver vi förstå mer om hur ett barn fungerar, det här med att det är svårt för ett barn att berätta, och att de ofta är rädda, säger Agneta Sandberg, ordförande för ATSU Skåne.

Hur ställer man frågan när man misstänker att ett barn blivit utsatt för sexuella övergrepp, och vilka tecken ska man reagera på? Det här är några av de punkter som tas upp när föreningen ATSU är ute och föreläser. Det är ett tungt men viktigt ämne, och just därför är det nödvändigt att personal som möter barn och unga är rustade med rätt verktyg för att kunna se och hjälpa de här barnen, menar Agneta Sandberg.

Enligt Agneta Sandberg kan samhället överhuvudtaget bli bättre på att se. Hon menar att det är särskilt viktigt att ständigt uppdatera och utbilda personal som möter barn, inte minst inom verksamheter där det är stor omsättning på de anställda.

– Man behöver uppdatera de här kunskaperna hela tiden, säger hon.

Föreningen ATSU, som alltså står för "Att trygga sexuellt utnyttjade" jobbar just för att utbilda personal inom till exempel socialtjänst och skola, förutom att de jobbar med att ge stöd till de som blivit utsatta.

En som deltagit vid ett av de här utbildningstillfällena är Fredrik Tyrsing, som jobbar som skolkurator i Helsingborg. han menar att kursen gett honom nya verktyg, även att han har lång erfarenhet av att jobba med barn, och träffat barn som varit utsatta för övergrepp.

– Även om man till viss del redan har kunskap så ger kursen en större förståelse och inblick, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".