man på en åker med uppblåstbar fågelskrämma
1 av 2
Göran Frisk sida vid sida med sin upplåstbara fågelskrämma "Hulken" Foto: Oscar Ivarsson/Sveriges Radio
Drake formad som en rovfågel
2 av 2
Silhuetten av en örn används som ett annat sätt att skrämma bort ovälkommna fåglar Foto: Oscar Ivarsson/Sveriges Radio

Göran och "Hulken" sätter skräck i jobbiga gäss

4:26 min

Varje år så orsakar flockar av gäss och tranor skador för miljontals kronor inom lantbruket. Det är Göran Frisks jobb att försöka hålla fåglarna borta från åkern

Göran jobbar som gåskarl/skrämselkonsult i norra Skåne och det är hans jobb att hålla fåglarna borta från åkern. Främst är det tranor och gäss som förstör grödorna men ibland smyger det sig in en och en annan svan.

För några år sedan började han och hans kollegor "picka" gåsägg för att hålla koll på den allt växande gåspopulationen.

Äggpickandet brukar börja i slutet av april. I år är tredje året som Göran och hans kollegor tar sig ut i skogen för att leta rätt på gåsbon och ta sönder ungefär 80% av äggen för att minska på antalet gäss.

– Alternativet är att skjuta gässen, men jag har svårt att tro att vi kan skjuta 400 gäss på de timmar som det tar att picka deras ägg, säger Göran och tillägger att lantbrukarna i trakten är väldigt nöjda med lösningen.

Men äggpickning är långt ifrån det enda vapnet i Görans Frisks kamp emot gässen. I arsenalen finns bland annat en mekanisk fågelskrämma som han kallar för Hulken.

Förutom Hulken så använder sig Göran av en drake formad som en örn, komplett med små klor, ögon och näbb som fästs i ett metspö på åkern för att försöka lura fåglarna att det är silhuetten av en rovfågel.

– Det gäller att ha bra fantasi när man ska skrämma fåglar, säger Göran och påpekar hur viktigt det är att variera skrämselteknikerna så att fåglarna inte vänjer sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista