Esbjörn Svensson, försvarsadvokat
Esbjörn Svensson är försvarsadvokat och berättar vad som gäller om en misstänkt vill byta försvarare. Foto: Linnéa Mattisson/Sveriges Radio
Kristianstad

Att försvara det oförsvarbara

Försvarsadvokaten: Man försvarar inte gärningen som sådan
4:15 min

Idag häktades Rakhmat Akilov för lastbilsattacken i Stockholm i fredags. Men hur är det att försvara någon som är misstänkt för ett fruktansvärt brott?

Esbjörn Svensson är försvarsadvokat och har bland annat försvarat den så kallade Dagispedofilen i Kristianstad.

- Man försvarar inte gärningen som sådan, utan man tar fram omständigheter som är till fördel för klienten så att saken blir mer allmänt belyst, säger Esbjörn Svensson.

Rakhmat Akilov är häktad misstänkt för terroristbrott. Det är en brottsrubricering som infördes i Sverige 2003, och för att något ska vara ett terroristbrott ska det ha motivet att injaga allvarlig fruktan hos en befolkning och att allvarligt skada staten.

- Man kontrollerar om personen tillhör någon särskild grupp som har det syftet, eller om man har gjort uttalanden på sociala medier eller betett sig så att åklagaren kan bevisa det här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".