Olle Jönsson i Lasse Stefanz.
1 av 3
Olle Jönsson i Lasse Stefanz. Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT.
Miriam Bryant är aktuell med två låtar på listan eftersom hennes ”Black Car” ligger på fjärdeplatsen.
2 av 3
Miriam Bryant (på bild), Lasse Stefanz och Kent hade de bäst säljande albumen ifjol. Foto: Pressfoto: United Stage
Jocke Berg på scen sjunger och spelar gitarr.
3 av 3
Jocke Berg på scen under Kents avskedsturnépremiär i Linköping. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Sverige

Lasse Stefanz, Kent och Miriam Bryant sålde bäst ifjol

Idag presenterade IFPI de officiella siffrorna för musikförsäljningen i Sverige 2016. Vinylen och digital försälning fortsätter att öka medan CD:n fortsätter att tappa.

Att försäljningen av vinylskivor forsätter att öka markant (förra året gick det upp med nästan 39 procent) är i det stora hela inte särskilt märkbart för musikbranschen. För totalt sett står försäljningen fortfarande bara för omkring fyra procent. Det är fortfarande mindre än hälften av vad CD-försäljningen bidrar med, trots att den alltså fortsätter att tappa, medan digitala intäkter för exempelvis streaming ökar.

Totalt ökade försäljningen av musik i Sverige med 6,2 procent enligt IFPI:s statistik och landade 2016 på drygt 1,1 miljarder kronor.

Samtidigt passade IFPI på att meddela att de tre bäst säljande svenska skivorna förra året var Miriam Bryants "Hisingen och hem igen", Kents "Då som nu för alltid" och Lasse Stefanz "Roadtrip". De mest säljande singlarna var Mike Perry feat. Shy Martins "The Ocean", Frans "If I were sorry" och Lalehs "Bara få va mig själv".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".