Åhus

Brist på fritidshus i Åhus

2:10 min

Under påskhelgen är det mycket folk i rörelse i Skåne. Många vill också skaffa sig ett fint fritidshus i till exempel Åhus, men utbudet möter inte efterfrågan.

– Konkurrensen för att köpa fritidshus är jättestor och utbudet är för litet, säger Jenz Mårtensson.

Jenz är mäklare i Åhus, och där har han varit aktiv under 23 år. Han menar att även om det finns ett fåtal fritidshus så är efterfrågan större än utbudet.

Jag har fritidshusköpare idag som köper fritidshus för mycket mer än en permanentvilla i samma kvarter kostar,

Enligt den senaste Småhusbarometern från Statistiska Centralbyrån har priserna på fastigheter stigit återigen, vilket Jenz Mårtensson menar är en direkt konsekvens av det dåliga utbudet.

– Jag har fritidshusköpare idag som köper fritidshus för mycket mer än en permanentvilla i samma kvarter kostar, men det är just det att det är ett fritidshus man är ute efter, säger Jenz Mårtensson.

Vad beror det här på?

– Antalet fritidshus har inte ökat, det har snarare minskat. En del som har ägt fritidshus under ett längre tag har valt att bygga om fritidshusen till bostäder. Sen har bristen på tomtmarker gjort att det inte har byggts några nya fritidshus. Det är faktiskt ett stort problem, förklarar Jenz Mårtensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista