Yrkeshögskolan i Hässleholm
1 av 2
Foto: Oscar Ivarsson/Sveriges Radio
Rektor på Yrkeshögskolan i Hässleholm
2 av 2
Foto: Oscar Ivarsson/Sveriges Radio
Hässleholm

Inga utbildningar beviljade på Yrkeshögskolan Syd

"En katastrof för branschen"
1:22 min

Yrkeshögskolan Syd i Hässleholm blev inte beviljad några av de utbildningar som de sökte inför hösten 2017. Detta trots att det finns stor efterfrågan på arbetsmarknaden för de kompetenserna som skolan utbildar i.

Utbildningarna gäller diverse olika jobb inom bygg- och automationssektorn. Rektorn på skolan Tony Helm är upprörd, men hoppas kunna mobilisera branschen och politiker att protestera mot beslutet.

– Det är tungt när vi i år firar 20 som utbildare, säger Tony och är väldigt besviken på beslutet att inte bevilja någon av de åtta utbildningar som Yrkeshögskolan Syd sökte.

Nu läggs allt krut på att få utbildningarna beviljade nästa år. Men ifall utbildningarna inte går igenom nästa år kan det vara förödande för yrkeshögskolan.

– Ifall utbildningarna inte går igenom nästa år så kommer vi tappa mycket inom tekniken, säger Tony och påpekar att alla utbildningarna är väldigt kostnadskrävande.

Byggbranschen i Norra Skåne är också väldigt besvikna på beslutet.

–Den byggboom som vi har här hade inte varit möjlig utan eleverna ifrån Yrkeshögskolan Syd i Hässleholm, säger Anders Fredriksson chef på Sveriges byggindustrier i Kristianstad.

Det är myndigheten för yrkeshögskolor som i år valde att inte bevilja utbildningarna på Yrkeshögskolan Syd i Hässleholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".