bild av ärm med tullemblem
Frågan om beväpnad tullpersonal har aktualiserats efter terrordådet i Stockholm. Foto: Ludvig Thunman / TT
Malmö

Oro bland obeväpnad tullpersonal efter terroristlarm

Jan Martinsson, klubbordförande: Vi har ett skåp fullt med vapen
1:34 min

Tullpersonal i Sverige bär idag inte vapen - men efter terrordådet i Stockholm har frågan om tillgång på vapen aktualiserats och personal har framfört oro över situationer som kan uppstå.

– Vi har ju en skåp som alla står och tittar på i en sådan här situation där det ligger fullt med vapen, Jan Martinsson som är gruppchef och fackordförande på Tullverket i Malmö. 

Bara några timmar efter terrordådet i Stockholm krävde huvudskyddsombudet för Tullverkets gränsskyddsenhet i Stockholm ett omedelbart skyddsombudsstopp för personalen. I begäran framgår det att ingen personal i yttre tjänst ska behöva arbeta utan ett tjänstevapen. Man skriver vidare att personalen löper hög risk att stöta på terrorister vid sina kontroller och att de inte kan skydda sitt liv ifall en nödvärnssituation skulle uppstå. Men Arbetsmiljöverket avslog begäran med motiveringen att det inte finns någon omedelbar och allvarlig fara för tullpersonalens liv och hälsa. 

Samma diskussion uppstod även bland kollegorna i Malmö, berättar Jan Martinsson, men här beslutade man att inte lämna in någon begäran om ett skyddsombudsstopp. 

– Det är ju en ständigt diskussion som pågår hela tiden. Här är ständiga situationer som gör att vi har de här vapendiskussionerna. 

I Malmö har facket lagt tre-fyra skyddsstopp vid andra situationer som man ansåg var för farliga att göra. Vid varje tillfälle ha Arbetsmiljöverket hävt stoppen. 

Lars Kristoffersson är chef för Tullverkets enhet för brottsbekämpning och säger till Svenska Dagbladet att Tullverket inte har uppdraget att beväpna personal för att bistå vid en terrorhändelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".