Bowlingledare mot röd bakgrund
1 av 2
Ing-Marie Billgren grundade klubben för 30 år sedan och driver den än idag. Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio
Spelarna i BK Skoj tränar för fullt
2 av 2
Fyra gånger i veckan tränar BK Skoj i Tollarps bowlinghall. Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio
Tollarp

BK Skoj firar 30 år - men tvingas tigga

Bowlingledaren: Tycker kommunen borde ge oss mer pengar
1:15 min

Bowlingklubben BK Skoj har i 30 år förgyllt livet för funktionsnedsatta bowlare i Skåne. Men nu säger klubbens ledare att pengarna inte räcker till.

Ing-Marie Billgren grundade BK Skoj 1987 och har drivit bowlingklubben sedan dess. Det hela började med att hennes dotter Maria, som själv har en funktionsnedsättning, skulle våga ta steget ut på bowlingbanan.

– Det är tack vare Maria som klubben finns idag. Hon har också namngett klubben till BK Skoj och vi har verkligen skoj efter alla dess år, säger Ing-Marie Billgren.

En sak ledde till den andra och idag är Ing-Marie Billgren verksam både i Svenska bowlingförbundet, Skånes bowlingförbund och Special-Olympics-rådet.

Det är mycket, mycket sällan de är borta från någon träning. Då ska de vara riktigt sjuka.

Men framför allt är det BK Skoj som 68-åringen lägger sin kraft på. Med träningar fyra gånger i veckan, seriespel och tävlingar blir det inte mycket tid över till annat.

Ekonomiska svårigheter

Likt många andra föreningar utan större reklamintäkter kämpar BK Skoj med att få ekonomin att gå ihop. Särskilt då många av BK Skojs medlemmar inte är helt självgående, utan behöver både ekonomisk- och praktisk support.

– Eftersom vi har 38 aktiva medlemmar inom LSS så tycker jag att vår kommun skulle kunna ge oss lite mer bidrag, säger Ing-Marie Billgren.

I Kristianstad kommun är det Omsorgsnämnden som beslutar om bidrag till föreningar som riktar sig till funktionshindrade och -äldre.

Föreningsbidraget består dels av ett grundbidrag, som baseras på antalet medlemmar, och dels av ett särskilt bidrag.

Det finns ingen möjlighet för oss att ersätta hela kostnaden de har för sina aktiviteter. Resekostnader och deltagarutgifter går inte att räkna in i LSS.

Det är det särskilda bidraget, som bland annat kan gå till utgifter för tävlingsresor, som Ing-Marie Billgren menar har sjunkit genom åren.

Förra året stramades reglerna upp kring det särskilda bidraget och kräver nu en striktare redovisning av vad pengarna ska gå till. Marianne Eriksson (S), ordförande för Omsorgsnämnden, menar dock att regelbytet inte påverkat bidragen.

– BK Skoj fick lika mycket i bidrag förra året med det gamla regelverket. Sen är det möjligt att de har fått mer något annat år men det beror ju på hur många som söker och vad man har ansökt till, säger Marianne Eriksson.

Men trots knappa resurser så vägrar BK Skoj att sänka sin ambitionsnivå. I maj väntar SM i parabowling i Norrköping och en hel del andra tävlingar runt om i Skåne.

– De vet att när säsongen drar igång är det dags att börja spara, säger Ing-Marie Billgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".