Ett valskelett på Naturhistoriska riksmuseets polarutställning för några år sedan. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ett valskelett på Naturhistoriska riksmuseets polarutställning för några år sedan. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sverige

Fler går på museer med fri entré

Sverker Härd: "Ska inte ses som en utvärdering av reformen"
2:11 min

Museibesöken har ökat 2016 om man jämför med 2015. Och allra mest för de museer som gick med i fri entré-reformen. Det visar en ny rapport från Myndigheten för Kulturanalys.

– Ett viktigt resultat är att besöken på de centrala museerna har ökat från 2015 till 2016 och ganska avsevärt också. De förändringar vi ser visar ju att ökningarna främst sker på sådant som tidigare varit avgiftsbelagt, säger myndighetschefen Sverker Härd.

Han berättar att det totala besökarantalet på museer, det vill säga alla som besökt byggnaderna, har ökat med 19 procent. För de museer som genomförde fri entré-reformen i februari 2016 har ökningen varit ännu högre, 49 procent fler besökare har gått på tidigare avgiftsbelagda utställningar.

Museisektorn har inte haft ett gemensamt sätt att kontrollera besöksstatistik tidigare. Därför har en stor del av arbetet gått ut på att hitta ett nytt sätt att mäta besökarantalet på. Och det är ett arbete som fortsätter att utvecklas.

– Statistiken i sig har blivit väldigt mycket säkrare nu än vad den varit tidigare år. Men det återstår fortfarande mycket arbete för att få en tillförlitlig statistik ner i detalj.

Andra saker som man kan se i rapporten är att de flesta museibesökarna idag har eftergymnasial utbildning och att även om ökningen av besökare är stor så är det inte nya besökare som utställningarna når, utan samma grupp och många gånger flergångsbesökare.

Sverker Härd, chef för Myndigheten för Kulturanalys är också tydlig med att man inte ska tolka rapporten som en utvärdering av fri entré-reformen.

– Det här ska inte ses som en utvärdering av reformen, utan det här är en åter-rapportering på ett regeringsuppdrag rörande besöksutvecklingen. Ska man resonera om reformens effekt måste man ta ett mycket bredare grepp och titta på hur museerna förändrar sin verksamhet, hur de använder anläggningarna på olika sätt och vilka förutsättningar för nya arbetssätt och nya utställningar som reformen har skapat, säger han och fortsätter:

– Vi hoppas att vi ska kunna komma tillbaka till en sådan utvärdering inom ett år. Då har vi ett ännu bättre underlag för att prata om verktyg för att bredda kulturen till fler grupper och öka intresset.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".