Birgitta Landin, Sunna Björk Björnsdóttir, Sigurbjörg Olofsdottir och Hrafnhildur Einarsdóttir
1 av 2
Birgitta Landin, Sunna Björk Björnsdóttir, Sigurbjörg Olofsdottir och Hrafnhildur Einarsdóttir tycker att samarbetet går bra. Foto: Hanna Svanberg/Sveriges Radio
Hidda Jusepovic, Birgitta Landin, Sunna Björk Björnsdóttir, Sigurbjörg Olofsdottir, Hrafnhildur Einarsdóttir, Kristnén Erfa Sigurdardóttir och Pôra Elisabet Kristjänsdóttir.
2 av 2
Hidda Jusepovic, Birgitta Landin, Sunna Björk Björnsdóttir, Sigurbjörg Olofsdottir, Hrafnhildur Einarsdóttir, Kristnén Erfa Sigurdardóttir och Pôra Elisabet Kristjänsdóttir. Foto: Hanna Svanberg/Sveriges Radio
Åhus

Isländska ST-läkare på besök i Åhus

Isländska läkare om primärvården
3:17 min

I två dagar har svenska och isländska läkare utbytt erfarenheter och tankar kring primärvården på en konferens i Åhus.

I veckan skrev 573 läkare i Skåne under ett upprop för att få politiker att prioritera primärvården. Läkarna menar att arbetsmiljön är ansträngd och att många medarbetare mår dåligt.

– Det är mycket stress på Island också, men många patienter ska tas emot varje dag, säger Sunna Björk Björnsdóttir.

I Åhus pågår ett samarbete mellan läkare i Sverige och Island, där man utbyter erfarenheter kring vården.

Det är mycket stress på Island också, många patienter ska tas emot varje dag.

– Förra verksamhetschefen Gunhild Andersson var den som tog initiativet till det här samarbetet och vi har fortsatt det arbetet som hon har påbörjat, säger Birgitta Landin.

Under konferensen i Åhus är tre stycken ST-läkare från Island på besök för att se hur primärvården i Sverige fungerar. En ST-läkare är en legitimerad läkare som på en vårdcentral genomför sin specialistutbildning till allmänspecialist.

– Den isländska primärvården liknar den svenska, skillnaden är att det är mer teamwork mellan sjuksköterskor och läkare i Sverige, säger Sigurbjörg Olofsdottir.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".