Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Anna Jungqvist, MAS, Hörby kommun, Katrin Nilsson, enhetschef i hemtjänsten, Hörby kommun och Rose-Marie Beming, Användarföreningen
Anna Jungqvist, Katrin Nilsson och Rose-Marie Beming på e-hälsomässan i kommunhuset i Hörby i veckan. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Hörby

Ny teknik ska öka trygghet för äldre

Projektledare: Om något avviker, ska det gå ett larm
4:17 min

Ett larm som går till en anhörig, vän eller granne om det verkar vara något på tok hemma hos en äldre person - det provas i Hörby under det här året.

På e-hälsomässan på kommunhuset i Hörby i veckan visades exempel på digital teknik för vård och omsorg, och det söktes även testpersoner.

Hörby är en av kommunerna som deltar i projektet Larmcentral 2.0. Det handlar om att använda teknik för att göra det tryggare för senioren, och enklare för kommunen, enligt Rose-Marie Beming från Användarföreningen, ett nätverk av kommuner och vårdföretag.

– Att man som senior ska ha möjlighet att bo hemma så länge som möjligt, klara sig själv hemma så länge som möjligt och känna sig trygg hemma så länge som möjligt. Och det ska också vara en anledning att underlätta för hemtjänst, eller att senioren inte ska behöva hemtjänst i första skedet, säger hon.

Vi har hittat två stycken frivilliga seniorer här idag

I försöket sätts rörelsesensorer upp i varje rum hemma hos den äldre, och sedan mäter man fram ett slags vardagsmönster som visar hur senioren rör sig hemma.

– Är det någonting som avviker, till exempel om man är på toaletten alldeles för länge mot vad man brukar vara, så ska det gå ett larm som ett samtal eller ett sms till grannen. Eller till sonen eller till dottern eller till en väninna eller en volontär, säger Rose-Marie Beming.

Larmcentral 2.0 är ett utvecklingsprojekt där tekniken ska testas av frivilliga försökspersoner i olika kommuner, för att sen utvärderas och utvecklas vidare säger, Rose-Marie Beming från Användarföreningen. I veckan var hon på plats under E-hälsomässan i Hörby för att ragga frivilliga i kommunen - och fick napp.

– Ja, vi har hittat två stycken frivilliga seniorer här idag.

Och vad ska de göra?

– Då kommer vi se till att installera sensorer hemma hos de här seniorerna. Och så får de också vara med att utveckla det här projektet, tala om hur det fungerar, tanken är ju att det ska utvecklas.

Det här försöket fokuserar i första hand på civilsamhället, alltså att larmet ska gå till människor i den äldres närhet, exempelvis anhöriga, vänner eller grannar - eller någon volontär. Men om inte larmet får något svar, vore det bra att utveckla ett system där det i så fall går vidare till kommunen, menar Rose-Marie Beming.

Larmet skulle alltså kunna bli ett alternativ för vissa äldre i ett skede innan hemtjänst behövs, eller underlätta för hemtjänsten, men skulle också kunna innebära besparingar i framtiden för kommuner.

- Så blir ju automatiskt, säger hon.

Begrepp som E-hälsa och välfärdsteknik lyfts ofta fram som viktiga framtidsfrågor för kommuner och landsting. På e-hälsomässan som hölls ett rum på kommunhuset i Hörby i veckan visades olika exempel på vad det lite mer konkret kan innebära, för både hörbybor och för dem som jobbar inom vård- och omsorg i kommunen. Anna Jungqvist är MAS, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hörby, och Katrin Nilsson, en av enhetscheferna inom hemtjänsten.

– Det är spännande att kunna få lov att vara delaktig i något sådant här som kommer framöver, och som finns redan, säger Anna Jungquist.

– Vi ser också att vi förväntar oss en stor förbättring i arbetssätt, att vi kommer att arbeta mer effektivt och lägga resurser där de behövs. Målet för kommunen är att vi ska jobba för ökad självständighet och trygghet för kommuninnevånarna, och det ser vi att de här projekten kommer att bidra till, säger Katrin Nilsson.

Anna Jungquist visar på en apparat som kommunen nu köper in några exemplar av. En automat för läkemedel, som påminner om när det är dags att ta medicinen, och även portionera ut läkemedlen, som ska placeras ut till vårdtagare.

– Det tanken att den ska göra det. Den kan påminna både genom att en lampa lyser och med talfunktion, på flera olika språk.

Skickar den ut de piller man ska ta?

– Ja, det gör den. Det är ett hjälpmedel för påminnelse om medicinhantering, så att man kan klara sig mer självständigt i hemmet, att inte en personal behöver komma hem bara för att hjälpa till med medicinhanteringen.

En bit bort står en annan sak som kommunen ska pröva. De ska under en period låna en upplevelsecykel. Stian Lavik från företaget bakom visar motionsredskapet som står uppställt framför en videoskärm.

– Detta är en cykel som hjälper äldre och människor med demens på äldreboenden och dagcenter och liknande till att hålla sig fysiskt aktiva, säger han.

Tanken är att man ska kunna sitta och använda motionsredskapet, samtidigt som man ser en film som visar en färd på en väg genom ett bekant landskap, i Hörbys fall från olika vägar genom kommunen.

– Så att man får framkalla minnen från platser där man varit tidigare.

Och det är en del annat på gång inom Hörby kommun när det gäller att använda digital teknik inom vård och omsorg, berättar Katrin Nilsson.

– Det är modernare trygghetslarm, vi ska titta på nyckelfria lås, vi ska titta på mobil dokumentation, så det finns en hel del på gång, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".