Eva Norberg
1 av 2
Vice chefsåklagare Eva Norberg lämnade på tisdagen in åtalet till tingsrätten. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Kristianstads tingsrätt.
2 av 2
Kristianstads tingsrätt. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Kristianstad

Spädbarnsföräldrarna åtalas för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död

Åklagare: Det är en omfattande bevisning
3:08 min

I dag väcktes åtal mot de föräldrar som suttit häktade sedan september förra året. De åtalas för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Chefsåklagare Eva Norberg lämnade i dag in åtalet mot de två föräldrar som i september greps misstänkta för mord på sitt en månad gammalt spädbarn.

– Bevisning består av en stor mängd förhör och bilder på barnet under dess levnadstid från mobiltelefon och dator, berättar Eva Norberg.

- Jag väljer att åtala på garantansvar, något man inte gör så ofta, men som tillexempel användes i samband med åtalet gällande Yara, flickan i Karlskrona.

– Garantansvar är att man som förälder ska skydda, ha ansvar och omvårdnad om sitt barn, förklarar hon.

Straffskalan för synnerligen grov misshandel börjar på 4 års fängelse, och går upp till 10 år. För grovt vållande till annans död börjar straffskalan på 1 år och slutar vid 6 års fängelse.

Barnet avled i september, fyra veckor gammal, på universitetssjukhuset i Lund och sjukvårdspersonalen anmälde dödsfallet till polisen.

Den rättsmedicinska undersökningen har visat att barnet bland annat hade flera revbensbrott som inte hänger ihop med att föräldrarna sökte vård akut utan har tillkommit tidigare.

Kristianstads tingsrätt häktade barnets föräldrar för mord. I februari ändrades häktningsskälen till synnerligen grov misshandel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".