Mindfulness på Synkopen
1 av 2
När det är dags för mindfulness lägger sig alla på golvet Foto: Gunilla Nordström
Zebastian, Wille, Smilla, Eva och Matilda på Synkopen
2 av 2
Zebastian, Wille, Smilla, Eva och Matilda går alla i femman och tycker att de haft stor hjälp av mindfulnessträningen Foto: Gunilla Nordström
Helsingborg

Mindfulness gjorde klassen lugnare och tryggare

Wille Fogelberg: Jag mår mycket bättre och är trygg i klassen
3:04 min

Centrum för primärvårdsforskning håller just nu i en studie om mindfulnessträning i skolan kan minska den psykiska oron och på Musikgrundskolan i Synkopen har man hunnit testa.

I studien vill man ta reda på om mindfulness kan påverka den psykiska hälsan på både lång och kort sikt. Musikgrundskolan Synkopen i Helsingborg är första skola som deltar tillsammans med en kontrollskola. I femman har man tränat mindfulness i flera år.

– Det var en väldigt otrygg grupp som behövde arbeta med trygghet, koncentration och att hålla fokus och inte handla på impuls, säger läraren Christina Wahlberg. Nu tycker jag att de är lugnare och tryggare och står för vad de gjort.

Zebastian Martinsson, Wille Fogelberg, Smilla Köpsén, Eva Christiansen och Matilda Arvidsson håller med sin lärare och tycker att de haft stor hjälp av att träna mindfulness.

– Man var mer stressad innan när man hade läxor och så gjorde man fel , men nu tar man det lugnt och tänker efter, säger Zebastian.

– Jag mår mycket bättre och är trygg i klassen, säger Wille. Förut var jag jätterädd att någon skulle hoppa på mig och skada mig.

– Man hinner tänka efter om man blir arg och hinner slappna av och bli lugn, säger Smilla.

– Har det varit något jobbigt i skolan och man sen har mindfulness så känns det bättre och man är inte längre arg när man kommer hem, säger Eva. Blir det bråk hemma så använder jag en övning som heter Ankaret och det brukar hjälpa jättemycket.

– När jag spelar volleyboll  och hetsar upp mig brukar jag ta tre djupa andetag och tänka att det ska gå bra, då hjälper det, säger Matilda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".