Lars Jacob Jakobsson, Peter Wahlqvist, Anki Rahlskog, Anders Melander och Håkan Wennberg.
Lars Jacob Jakobsson, Peter Wahlqvist, Anki Rahlskog, Anders Melander och Håkan Wennberg. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Österlen

Nationalteatern minns - och skriver bok

Lars Jacob Jakobsson: Det finns en bok om Nationalteatern och musiken, den här fokuserar på teatern
4:30 min

På en gård på Österlen sitter ett gäng på nio personer just nu och minns. Det är medlemmar ur Nationalteatern som samlar ihop till en bok. En bok som framför allt ska handla just om teatern.

– Det finns ju redan en bok om Nationalteatern, men som är fokuserad på musiken, nu har vi bestämt oss för att fokusera på teatern, det som är väldigt lite skrivet om och det som håller på att glömmas bort, säger Lars Jacob Jakobsson, som skriver boken ihop med Peter Wahlqvist.

– Att vi faktiskt har varit en teater och har gjort en väldig massa teater, så vi tyckte det var dags bara, säger Peter Wahlqvist.

Bägge är medlemmar från Nationalteatern, liksom Anki Rahlskog, Håkan Wennberg och Anders Melander.

Vi var en icke partipolitiskt bunden, men i grunden frihetlig socialistisk grupp, som ville spela teater.

Nationalteatern föddes ur studentteater, i Lund och sedan i Malmö, i slutet av 60-talet. 1970 flyttade gruppen till Göteborg och Backa. Så småningom utvecklades teatern till en musikteater, där bland annat Anders Melander och Ulf Dageby stod för musik, och flera skivor spelades in. Under åren var teatern också engagerad i exempelvis Tältprojektet.

– Vi var en icke partipolitiskt bunden, men i grunden frihetlig socialistisk grupp, som ville spela teater om sådant som var väsentligt för de allra flesta människor, säger Anders Melander.

– Vi solidariserade oss med arbetarrörelsen ganska mycket och det visade sig ju sedan i Tältprojektet, där vi skrev arbetarrörelsens historia.

Och så är det faktiskt så att en del minns kristallklart fast helt fel.

– Men det var också som vi ville slåss för de som inte själva kunde göra sin röst hörd, och vi spelade ju ute i förorter på fritidsgårdar och så, vi solidariserade oss med dem och så berättade vi deras historia, säger Anki Rahlskog.

– I början var det mycket barnteater, berättar hon.

Lars Jacob Jakobsson berättar att han har tusentals bilder kvar från tiden, och det blir en del diskussioner om vilka som är med på bilderna, eller om man minns rätt.

– Det är lurigt det här med minnen, och så är det faktiskt så att en del minns kristallklart fast helt fel, men det kanske finns lite manus på ett arkiv i Göteborg, och då kan vi kanske få mer precisa svar på vissa frågor, säger Håkan Wennberg.

– Det här är ett sätt att samla ihop de här 40 åren, eller egentligen de 10-12 år som vi var turnerande, då vi verkligen var en Nationalteater, säger Peter Wahlqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".