Två bilder. En bild på kvinna med glasögon som pratar i mikrofon. Den andra bilden på skäggig man som har handen under hakan.
Foto: Janerik Henriksson och Henrik Montgomery/TT
Simrishamn/Hörby

Schyman och Gahrton om att hoppa av och starta på nytt

Per Garthon: De sa att det inte behövdes fler partier
4:38 min

Emmanuel Macron, som kan bli Frankrikes president på söndag, hoppade av sitt parti och startade en egen rörelse. Nu är sverigedemokraten Ulf Erlandsson i Hässleholm på väg att göra samma sak. Är det den senaste politiska trenden?

Två veteraner när det gäller att hoppa av och starta nytt är Gudrun Schyman, som hoppade av Västerpartiet och startade Feministiskt initiativ, och Per Gahrton, som hoppade av Folkpartiet och startade Miljöpartiet.

– Vi var övertygade om att hela tankesättet hos de gamla partierna var felaktigt eller otillräckligt, säger Per Gahrton.

Per Gahrton tror att det blivit vanligare, på kommunal nivå, att starta egna partier. Däremot tror han att det är ovanligt på riksnivå.

– Svenska partier är ganska ideologiska, trots allt, säger han.

Ibland krävs det att det kommer nya analyser och kunskaper, burna av nya personer och organisationer,

Gudrun Schyman menar också att det är vanligare på kommunal nivå. Och hon tycker att det är bra att det startas småpartier.

– Ibland krävs det att det kommer nya analyser och kunskaper, burna av nya personer och organisationer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".