Maryse Pugin Bron.
Maryse Pugin Bron. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Helsingborg

Franska Maryse hoppas att nya presidenten kommer med reformer

Maryse Pugin Bron: Det är många som inte är nöjda
3:50 min

Fransyskan Maryse Pugin Bron i Helsingborg har följt det franska presidentvalet och är lättad över utgången.

I går kväll blev det klart att Emmanuel Macron blir Frankrikes nye president och motståndaren Marine Le Pen fick se sig besegrad. Segern blir större än väntat, han fick 66 procent av rösterna.

– Jag är inte förvånad, men lättad. Nu måste han få majoritet i parlamentet, och det blir svårt, men jag hoppas att han får det, säger Maryse Pugin Bron.

Han har mycket vilja och energi, men det blir inte lätt.  

Om fem veckor är det val igen till Nationalförsamlingen, vilket får stor betydelse för den nye presidentens politiska möjligheter.

– Jag hoppas han lyckas, han har mycket vilja och energi, men det blir inte lätt, säger Maryse Pugin Bron.

Maryse Pugin Bron jobbar som lärare.

– Idag kan man följa valet som om man var på plats i Frankrike genom medierna. Och som lärare måste man kunna det här, och mina elever är jätteintresserade. I första omgången var det jättespännande att berätta om alla elva kandidaterna.

– Jag hoppas att han kan samla tillräckligt många för att reformera Frankrike. Det är många som inte är nöjda, säger Maryse Pugin Bron.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".