På sjukhuset i Ängelholm jobbar man för att inte få in patienterna i en sjukhussäng. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
1 av 4
Sjukhuset i Ängelholm. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
Hälsostaden är ett samarbete mellan Ängelholms kommun och Region Skåne och omfattar kommunens 40.000 invånare. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
4 av 4
Hälsostaden är ett samarbete mellan Ängelholms kommun och Region Skåne. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
Ängelholm

Här vårdas sjuka gamla i sina hem

Medicinsk rådgivare: Vi vill inte ligga på sjukhus"
1:56 min

En av lösningarna på vårdplatskrisen i svensk sjukvård är att på olika sätt åtgärda bristen på nyckelpersonal som plågar sjukhusen. Men i Ängelholm testar man istället att undvika att patienter överhuvudtaget hamnar i en sjukhussäng.

– Att träffa äldre människor i deras hemmiljö och behandla dem och kunna hjälpa dem, så att de inte ska behöva komma till sjukhuset och ligga i korridorer och vänta på att bli undersökta av läkare, det tycker jag är ett väldigt bra uppdrag, säger Marina Ibraimovski i Ängelholms mobila team.

Ängelholms mobila team är ett femårigt försök som fått stor uppmärksamhet i vård-Sverige. Marie Bladh leder verksamheten där regionen och kommunen samarbetar med att ta hand om äldre patienter utan att de hamnar på sjukhuset, mycket uppskattat, säger Marie

– De tycker det är fantastiskt. Som regel har de väldigt kort tid kvar på sitt liv, och då vill man inte tillbringa den tiden på sjukhuset utan då vill man vara hemma, bland sina nära och kära, säger Marie Bladh.

Utan det mobila teamet med två sjuksköterskor och en läkare hade många av dem hamnat på sjukhus, säger Marie Bladh.

– Då hade det hänt att patienten kommit till akutmottagningen, när kommunens sjuksköterska står nästan helt utan läkarstöd. Och efter besöket på akuten blir det en sannolik inläggning, vilket omfattar ett antal dagar innan patienten är hemma igen.

Vårdplatsbristen som orsaker överbeläggningar och utlokaliseringar på sjukhusen beror inte bara på landstingen, utan också på bristande resurser hos kommunerna, som egentligen ska vårda de gamla som inte har akut behov av en sjukhussäng.

Målet för Sveriges kommuner och Landsting är att ingen ska vårdas på sjukhus i onödan, som man uttrycker saken.

Sven Oredsson är medicinsk rådgivare på Region Skåne:

– Vi går mot en modell, där vi kan vårdas hemma i högre grad, till samma kvalitet, ja, kanske bättre livskvalitet, än vad vården på ett sjukhus skulle innebära, säger han. Och där ligger vi rätt långt framme. Kanske kan man säga att vi har tvingats utveckla de delarna, eftersom vi har haft de här vårdplatsproblemen.

– Men jag tror det är den vägen vi vill gå, vi vill inte ligga på sjukhus när vi inte behöver ligga på sjukhus.

Marina Ibraimovski på Ängelholms mobila team uttrycker saken så här:

– Det är ju en fördel att vara hemma och få den här behandlingen. Många äldre människor tycker inte om att komma till sjukhuset, de vill hellre vara hemma.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".