Akuthiss på CSK
Akuthiss på CSK Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio

Ytterligare utredning ska göras om tvillingmammans död

Reporter Linda Evereus: Utredningen har samlat in berättelser från alla inblandade.
0:51 min

Förlossningsavdelningen på CSK har nu gjort en internutredning efter händelsen där en 32-årig kvinna dog i samband med förlossning av tvillingar.

Internutredningen som gjorts har inte hittat "någonting konkret där verksamheten har brustit", men sjukhuset har beslutat att göra ytterligare en , mer omfattande utredning - en så kallad händelseanalys.

När den är klar ska IVO, Inspektionen för vård och omsorg, granska ärendet och komma med sitt beslut.

– Vi avvaktar den större utredningen, sedan kommer vi att göra vår granskning och komma till beslut, säger Erika Nilsson handläggare på IVO.

Det här inträffade i februari. Kvinnan avled efter att fått kraftiga blödningar vid en operation efter förlossningen, när moderkakan skulle tas bort.

Den direkta orsaken till att hon dog bedöms vara att hon blödde rikligt under en mycket kort period.

I utredningen står att läsa:

"Hon fick den behandling som motverkar tillståndet men den kunde inte ges så snabb som det hade behövts. Detta trots att alla inblandade tyckte att de arbetade i högt tempo, kontinuerligt och att samarbetet fungerade bra".

Hon fick hjärtstillestånd, men trots att man lyckades få igång hjärtat igen gick hennes liv kort därefter inte att rädda.

Det var Centralsjukhuset i Kristianstad som anmälde händelsen till IVO, som en Lex Maria-anmälan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".