Ambulans på väg in till akutmottagningen på Centralsjukhuset i Kristianstad.
Ambulans på väg in till akutmottagningen på Centralsjukhuset i Kristianstad. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio

Oklart inför sommaren på sjukhusen

Reporter Linda Evereus: Lönetillägg för semesterflytt har blivit lösningen
0:41 min

Personalen på sjukhusen i Kristianstad, Hässleholm och Ystad vet ännu inte hur Region Skånes besked om hur sommaren ska lösas kommer att påverka just dem.

Trots att Region Skåne i tisdags gick ut och berättade om hur de ska lösa sjukvården under sommaren så har personalen på sjukhusen Kristianstad, Hässleholm och Ystad inte fått någon information om hur sommarbemanningen kommer att drabba just dem. 

Beskedet från regionen är att det blir färre vårdplatser och färre operationer på de skånska sjukhusen i sommar.

Redan i januari gick erbjudandet om att flytta på sin semester ut till de anställda.

Om man tar semester efter sommaren får man en ersättning på 6000 per vecka som man flyttar.

– Det har blivit det normala nu, och det som löst somrarna de senaste åren säger Malin Tillgren, huvudskyddsombud på Skånevård Kryh.

Nästa vecka ska ett samverkansmöte hållas.

Jämfört med förra sommaren blir det runt 50 färre vårdplatser - flest stängda platser kommer det att bli på Skånes universitetssjukhus.

Och eftersom sjukvården inte har lyckats hitta tillräckligt med personal kommer det också att bli runt 10 procent färre operationer i sommar.

Skånevård Kryh är en av Region Skånes fyra hälso- och sjukvårdsförvaltningar och omfattar primärvården i östra Skåne, sjukhusen i Ystad, Hässleholm och Kristianstad, och cirka 5500 personer arbetar inom Kryh.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".