En vattenpolospelare. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Arkivbild. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Ängelholm

Halv miljon krävs för vattenpoolarnas krav

Kommunen: Det inte finns många sådana arenor i Sverige
4:14 min

Det går inte att spela vattenpolomatcher i den nya badanläggningen i Ängelholm – trots att det redan i upphandlingsplanen för Vattenhuset stod att det skulle vara möjligt.

Ängelholms Vattenpoolare har de senaste fem åren tvingats spela sina hemmamatcher i andra kommuner eftersom Ängelholm inte kunnat erbjuda några tävlingsmässiga bassänger. För att göra det har föreningen skuldsatt sig med sammanlagt 370 000 kronor, och nu säger ordföranden är situationen är så allvarlig att de riskerar konkurs.

Den påkostade badanläggningen Vattenhuset, som invigdes i centrala Ängelholm tidigare i år, var tänkt som lösningen på Vattenpoolarnas bassängproblem.

Men trots att Ängelholms kommun ska betala närmare 19 miljoner kronor i årshyra de kommande 23 åren, visar det sig nu att de valt att inte anpassa den till vattenpolomatcher.

– Man trodde inte det var sant först, man har ju inte velat tro det att man inte kunnat bygga någon simhall med kombinerad vattenpolo. Men med facit i hand är det ju det vi ser, säger Berne Andersson, ordförande i Ängelholms Vattenpoolare.

Sedan 2012 har Ängelholms Vattenpoolares runt hundra medlemmar stått utan tävlingsgodkänd hemmabassäng. För att fortsätta tävla har klubben skuldsatt sig. Enligt Berne Andersson har detta lett till att man i dag är i det närmast konkursmässig.

Ska man bygga en arena för vattenpolo, så blir det väldigt mycket fördyrande omkostnader.

Förhoppningen var stor att problemen skulle vara över när Ängelholms splitternya simanläggning öppnade. Men nu visar det sig att den inte är anpassad för vattenpolomatcher.

Betyder det att ni inte kan ha matcher i nya simhallen?

– Jo, det kan man ha, om man hjälper oss med catwalks och bygger om treans trampolin.

Det finns ingen skyldighet för en kommun att ordna tävlingsarenor till enskilda föreningar. Och denna frihet är något som Ängelholms kommun tagit fasta på vid bygget av Vattenhuset.

– Ska man bygga en arena för vattenpolo, så blir det väldigt mycket fördyrande omkostnader. Vattenpoolarna är ju en förhållandevis liten förening om man jämför med de andra föreningarna, säger Peter Björkqvist som är ansvarig för alla badanläggningar i Ängelholm. 

Det är en investeringskostnad på 
500 000-600 000 kronor

Han menar att det varit problematiskt att över åren förse Ängelholms Vattenpoolare med regelenliga bassänger. Och att man även i andra simhallen haft dispens.

– De ska ju ha bassängmått, bassängdjup...det inte finns många sådana arenor i Sverige, på grund av att vattenpolo är en förhållandevis liten sport.

Men ni har ju precis byggt en ny hall här, skulle ni inte kunnat tänka på det, när ni har en sådan förening som är så pass stor här i Ängelholms kommun?

– Ja, det kan man tycka, men när du säger att föreningen är så pass stor, vad jämför du med då? Om man räknar medlemmar och så är de inte så stora, jämfört med de andra simföreningarna som är över tusen medlemmar.

Företaget som fått uppdraget att bygga Vattenhuset heter Kunskapsporten och har sitt säte i Malmö. Kunskapsportens affärsidé är bland annat att ta kostnaden för att bygga simhus, i utbyte att kommuner tecknar långtidsavtal och förbinder sig att betala mångmiljonbelopp för driften.

I det här fallet kan man säga att det är de lokala politikerna som själva avgör.

Joakim Ollén är vd för Kunskapsporten, och han berättar för P4 Malmöhus att frågan om man skulle bygga en tävlingsduglig bassäng, varit uppe för diskussion med Ängelholms kommun.

– Kommunen har beställt det bad vi har nu och både vi och kommunen är medvetna om att vattenpoloföreningen hade önskat en lite annan utformning, men det är en kompromiss mellan olika intressen. Och kommunen var de som gjorde den prioriteringen. Det är de som när det gäller stora bassängen, är vår tydliga beställare, de har bestämt det här helt enkelt.

Joakim Ollén har en lång, framgångsrik politisk karriär bakom sig. På 1980- och 1990-talen var han exempelvis kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Han är därmed väl förtrogen med de dilemman som enskilda kommuner kan ställas inför. Enligt honom är det upp till Ängelholms kommuns politiker att välja väg.

– Som gammal ordförande i kommunförbundet skulle jag vilja säga att det verkligen är en utpräglad lokal politisk fråga, det handlar kolossalt mycket om samspelet mellan medborgarna och politikerna. I det här fallet kan man säga att det är de lokala politikerna som själva avgör vad de tycker att de ska ta ansvar för, och så får de ta ansvar inför sina väljare.

I fallet Ängelholms Vattenpoolare pekar en del mot att föreningen, åtminstone i framtiden, kommer kunna spela matcher på hemmaplan.
Enligt Peter Björkqvist, ansvarig för baden i Ängelholm, har nämligen ett underlag tagits fram om extra investeringar just med anledning av vattenpoolarnas situation.

– De saknar bland annat någon typ av barriärer, en flytande och en man bygger över startpallarna, så domarna ska kunna gå och döma. Det är en investeringskostnad som kostar 500-600 000 kronor, det är ett bidrag som kommer skrivas fram till hjälp för vattenpoolarna. Sedan är det politiken som beslutar om det ska beviljas eller inte.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".