Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

WWF: Svårt veta sanningen om tonfisken

Publicerat torsdag 11 maj 2017 kl 11.51
Världsnaturfonden: Man fiskar på bestånd som inte mår så bra
(1:55 min)
Tonfisk fångad utanför Japan lastas av en fiskbåt.
Tonfisk fångad utanför Japan lastas av en fiskbåt. Foto: Itsuo Inouye

Mycket är okänt kring fångsten av en stor del av den tonfisk vi äter, visar en rapport från Världsnaturfonden. Ett skäl är att ursprungsmärkningen brister.

I årets fiskguide avråder Världsnaturfonden konsumenterna från att köpa huvuddelen av den tonfisk som säljs.

Inger Melander som är sakkunnig om fiske på Världsnaturfonden ger exempel.

– Man fiskar på bestånd som inte mår så bra, man fiskar med metoder som påverkar andra arter i havet. Man har problem med bifångst, och utkast av den fisken, säger Inger Melander.

Hon pekar också på att det inte finns tillräckligt dataunderlag.

– Det förekommer ett mörkande inom fisket, alltså ett illegalt orapporterat fiske, säger Inger Melander.

Det finns flera arter av tonfisk, men för konsumenten kan det vara mycket svårt att veta vilken man köper och om fisket är hållbart. Samma sak för restauranggäster.

Jag tycker det är ofattbart, det är ju en lag som ska finnas på plats.


Risken är enligt WWF stor att tonfisken tas upp på ett sätt som hotar havslivet. WWF förespråkar att konsumenten väljer MSC-certifierad tonfisk, det är runt en tiondel av den på marknaden.

Trots att det finns EU-regler och lag om att fisk ska vara märkt med art, ursprung och fångstmetod, så framgår det inte heller av den statistik som Världsnaturfonden lät granska för mer än tre fjärdedelar av den tonfisk som säljs i Sverige, vilket Inger Melander kritiserar:

–  Jag tycker det är ofattbart, det är ju en lag som ska finnas på plats. Om vi ska kunna bedriva ett hållbart fiske och jag som konsument ska kunna göra ett aktivt val, då måste den här informationen finnas på plats. Det är något vi måste kräva, säger Inger Melander.

Frågor som rör kontroll av fiske ligger hos Havs- och vattenmyndigheten, Anders Bogelius, är förvånad över uppgiften om oklart ursprung för så mycket som tre fjärdedelar av tonfisken.

Det haltar fortfarande på sina håll där. 

– Jag kan inte verifiera det, men det låter väldigt mycket, säger Anders Bogelius som betonar att han inte sett Världsnaturfondens rapport och därför kommenterar generellt.

Det som hittills gjorts för att öka informationen om tonfisk har gett bra resultat säger han - men arbetet är inte klart.

– Till viss del kan det bero på att man fortfarande är under ett införande när det gäller spårbarhetssystem. Det haltar fortfarande på sina håll där.

Världsnaturfonden har i sin årliga fiskguide också kartlagt svensk konsumtion av fisk o skaldjur, där 75 procent av det som hamnar på våra tallrikar importerats. Totalt säljs i Sverige ett hundratal arter av fisk och skaldjur, där lax, torsk och sill dominerar.

Torskbeståndet i östra Östersjön har problem, enligt WWF som inte ger grönt ljud till någon Östersjötorsk i år.

Den som vill äta hållbart odlad lax bör se upp, enligt Inger Melander:

– Det finns ASC-certifierad lax, det är den vi rekommenderar i första hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".