Åhus hamn
Åhus hamn. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Åhus

Berusad sjökapten frikänns

Det blev en frikännande dom för den ryske sjökapten som i början av april greps kraftigt berusad när hans lastfartyg var på väg in i Åhus hamn.

Sjökaptenen, som är medborgare i Ryssland, greps när han den första helgen i april var på väg med sitt lastfartyg in i hamnen i Åhus.
Det var en av Sjöfartsverkets lotsar som natten mellan lördag och söndag fattade misstanke om att kaptenen var full och beordrade besättningen att ankra i väntan på Kustbevakningen.

Efter ett positivt utandningsprov fördes kaptenen till sjukhuset i Kristianstad för ett blodprov för att säkerställa alkoholkoncentrationen i kroppen. Därefter anhölls kaptenen av åklagare misstänkt för grovt sjöfylleri.

Men trots att det konstaterats att sjökaptenen varit berusad vid tillfället då han testades så menar Malmö tingsrätt att alkoholintaget kan ha gjorts efter att kaptenen fråntagits ansvaret för fartyget.
Samma dag hade kaptenen nämligen avsatts som befälhavare och avskedats med omedelbar verkan.
Ansvaret för fartyget var därefter hos överstyrmannen som var näst högst i rang ombord och hade kaptensbehörighet

Tingsrätten skriver bland annat i sin dom:
Vid en samlad bedömning finns det enligt tingsrätten självklart mycket som talar för att (kaptenen) hade en alkoholkoncentration som översteg 0.2 promille innan han fråntogs befälet över fartyget men det går inte att säga att det är ställt bortom rimligt tvivel att det förhöll sig på det sättet.

Eftersom det inte går att bevisa om det handlar om eftersupning eller inte så väljer alltså Malmö tingsrätt att fria kaptenen. Han frias också från misstankarna om vårdslöshet i sjötrafik.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".