Bilden föreställer flera balkonger på ett flerbostadshus.
Bostadstrycket är högt i samtliga Sveriges kommuner. Foto: Staffan Löwstedt/Svd TT
Trelleborg

Nya grepp ska ge nya bostäder

Fastighetsstrategen: Bostadstrycket är högt i alla Sveriges kommuner
1:16 min

Trelleborgs kommun testar nya grepp för att komma tillrätta med bostadsbristen. Fram till augusti i år hoppas man kunna vaska fram ett hundratal lägenheter.

Bostadsbristen är stor i hela landet och i Trelleborgs kommun har man beslutat att inventera alla lägenheter som kommunen hyr för andra ändamål än som rena bostäder. Förhoppningen är att man skall kunna föra över bostäderna till bostadsmarknaden.

- Bakgrunden till det beslutet är ju att vi som många andra kommuner försöker skapa bostäder eftersom bostadstrycket är högt i samtliga Sveriges kommuner, säger Mats Linderholm, fastighetsstrateg på Trelleborgs kommun.

Det finns ett behov av cirka 700 000 bostäder under den närmaste tioårsperioden. Runt om i landet hyr kommuner vanliga bostäder till olika verksamheter som förskolor och hemtjänsten och det är ett resultat av miljonprogrammet på 60-talet:

- Det som hände då var att man förbyggde sig och flera kommuner fick bostäder över i allmännyttan. Därför valde många kommuner att använda tomma lägenheter till andra kommunala verksamheter.

I slutet av augusti skall Trelleborgs kommun vara klar med sin inventering.

- Ett gott resultat skulle vara mellan 75 och 100 lägenheter, säger Mats Linderholm.

Det handlar alltså om ett stort antal lägenheter, men som inte helt löser bostadsbristen.

- Det skulle innebära att det hjälper oss en del, men fortfarande är vi en kombination som har ambitionen att växa. 2028 har vi som målsättning att bli 50 000 invånare, säger fastighetsstrateg Mats Linderholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".