Flerbostadshus med balkonger.
I snitt är prisökningar på bostadsrätter sju procent det senaste året. Foto: Hasse Holmberg / TT
Sverige

Prisökningarna i Malmöområdet är högst i procent sett

Störst procentuell ökning i Malmöregionen
1:55 min

För snart ett år sedan infördes ett amorteringskrav på bostadsmarknaden. Statistik som presenteras i dag visar att det haft liten effekt på priserna.
Och Malmös bostadspriser ökar mest.

– Vi ser ännu ingen tydlig påverkan av amorteringskravet. Så vi har fortsatt uppåtgående priser på bostadsmarknaden, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Så har det sett ut under flera år och det fortsätter nu nio månader efter kravets införande

Så någon större effekt har inte amorteringskravet haft när det gäller prisuppgången?

– Vi kan inte se något tydligt där. Vi kan se lokala effekter innan det infördes, och även efter, men nu är volymerna, alltså antalet sålda bostäder, i samma nivå som det varit tidigare år.

Amorteringskravet infördes den första juni förra året. I början såg det ut att det skulle få den effekt som regeringen var ute efter, att kyla ned bostadsmarknaden i de hetaste områdena.

Mäklarstatistiks nya siffror gäller utvecklingen fram till och med april. Under april går det inte att se några större förändringar när det gäller priserna på bostadsrätter eller villor.

Sett över de senaste tre månaderna, och särskilt över de senaste tolv månaderna, är prisökningarna fortsatt stora, även om de inte är i nivå för ett och ett halvt till två år tillbaka.

I genomsnitt i riket är prisökningar på bostadsrätter sju procent det senaste året, nio procent upp när det gäller villor.

I centrala Stockholm, där priserna är de högsta i landet, är ökningen lägre än riksgenomsnittet, sex procent.

I Göteborg har priserna det senaste året gått upp med tio procent medan ökningen är 18 procent i Stor-Malmö.

På villapriserna syns en ganska kraftig uppgång de senaste tre månaderna. Mellan tre och fem procent.   

Genomsnittpriset på en bostadsrätt i centrala Stockholm är nu drygt 90 000 kronor per kvadratmeter är nu . I Vasastan/Norrmalm har snittpriset på 100 000 kronor per kvadratmeter passerats.

Prisökningarna i Malmöområdet fortsätter att vara högst i procent sett, och från en betydligt lägre nivå än Stockholm.

– I ett riksperspektiv är priserna trots allt relativt låga i Malmö, även om det finns undantag i de allra mest attraktiva delarna. Men snittnivåerna för Malmö kommun ligger lågt ur ett riksperspektiv och det är en faktor.

– Men sedan är det uppenbart så att det är en bostadsbrist och hög efterfrågan både i kommunen och storstadsområdet, säger Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".