Mattias Langeskär och Johanna Mattsson in sin trädgård där de hittade delar av ett gammalt skelett.
1 av 3
Mattias Langeskär och Johanna Mattsson in sin trädgård där de hittade delar av ett gammalt skelett. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Här hittades skelettdelarna.
2 av 3
Det var när familjen skulle plantera en rosenbuske i sin trädgård som de hittade skelettdelar från en människa. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Rabatten där skelettet hittades
3 av 3
Här skulle Johanna plantera rosen men grävde istället upp ett kranium från en människa. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Kiaby

Delar av skelett hittade i trädgård

Johanna Mattsson: Jag grävde lite för djupt
4:01 min

En trädgård i Kiaby utanför Kristianstad undersöks idag av Polisens tekniker efter att man hittat skelettdelar från en människa i trädgården.

Det var när familjen skulle plantera en rosenbuske i trädgården som man gjorde det makabra fyndet. Ungefär en halv meter ner i marken stötte Johanna Mattsson på skelettdelar från en människa. 

Det känns ju lite märkligt och tankarna började direkt; vad kan det vara, vad kan ha hänt... och varför skulle jag gräva så djupt?

- Jag grävde väl lite för djupt. Jag hittade något som jag först trodde var en krukskärva men jag förstod sen att det var ett kranium, berättar Johanna Mattsson som bor i det gamla sekelskifteshuset i Kiaby tillsammans med sambon Mattias Langeskär och parets lilla dotter.

Först trodde de att det var ett djurkranium som de hade hittat. Men Johanna är själv veterinär och när hon såg tänderna i huvudet de funnit så insåg hon att det var kvarlevorna från en människa.

- Det känns ju lite märkligt och tankarna började direkt; vad kan det vara, vad kan ha hänt... och varför skulle jag gräva så djupt, säger Johanna Mattsson.

Inledningsvis bedömer polisen fyndet som riktigt gamla kvarlevor, men skelettdelarna ska undersökas rättsmedicinskt innan man säkert kan bedöma åldern på benen.

I trakten av Kiaby har flera kända fornfynd gjorts genom åren. Men det är inget Johanna Mattsson reflekterat över när hon grävt i trädgården. Inte förrän nu. Hon och sambon kontaktade också bekanta som är arkeologer, och som tittade på fyndet och även dessa bedömer det som ett gammalt fynd. Även om de inte kan säga säkert.

- Det måste ju gå via polisen som får bedöma det, konstaterar Johanna.

Polisens tekniker har varit på plats idag men inte grävt mer i rabatten. Polisavspärrningarna är ännu så länge kvar i trädgården och rosen har fått en annan plats så länge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".