Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Övervakningskamera. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Inställning till övervakningskameror på bussar har med åren blivit mer positiv. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Positiv inställning till kameraövervakning

Fackliga ombudet: De känner en trygghet
2:48 min

För några år sedan infördes kameraövervakning på Skånetrafikens bussar. Efter att röster först ansett detta vara integritetskränkande tycks inställningen idag vara betydligt mer positiv.

Efter att kameraövervakning infördes på Skånetrafikens bussar för några år sedan, var många skeptiska. Både chaufförer och resenärer upplevde kamerorna som integritetskränkande.

Idag är man dock på bussbolaget Nobina, som ansvarar för Skånetrafikens bussar, säkra på att kamerorna endast bidrar till en säkrare resa.

– Min förhoppning är att våra kunder känner sig mycket tryggare med kamerorna. Jag tror inte man tänker på dem. Det har förekommit förr att förare och resenärer har upplevt kamerorna som störande för att de inte ville bli sedda, men har man inget att dölja har man inget att bekymra sig över heller, säger Christer Ekendahl som är kvalitetssamordnare på Nobina.

Det filmade materialet sparas på en extern hårddisk i 72 timmar och ska endast överlämnas till polis om något brottsligt inträffar.

Trots tidigare skepsis och röster om integritetskränkning verkar detta inte vara något som hörs idag bland Skånetrafikens resenärer när vi frågar dem om kameraövervakningen. Däremot visste vissa inte ens om att de filmades.

- Nej det hade jag inte en aning om. Jag tycker det är helt okej, berättar en resenär.

– Det är helt okej. Jag har inget att dölja, säger en annan resenär.

Det är inte bara resenärerna som inte har några problem med övervakningen eller som är positivt inställda.
Mikael Plessen är regionalt fackligt ombud på fackförbundet Kommunal och han meddelar att även de fackligt anställda chaufförerna välkomnar kameraövervakningen.

– De känner en mycket bra trygghet i att kamerona finns där. Det har blivit mindre bråk och mindre problem för chaufförerna på sin arbetsplats. Passagerarna vet numera om att kamerorna finns så det har bidragit till att det har blivit lugnare, säger Mikael Plessen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".