Två bilder. Ett porträtt på en mörkhårig kvinna och en bild på föräldrar som går med ryggen mot kameran med barnvagn och ett barn på ena förälderns axlar.
Sveriges Radio/TT
Kristianstad

Universitetslektorn vill se en timmes idrott varje dag för alla elever

2:24 min

Fyra av fem flickor rör sig för lite och tre av fem pojkar.
– Det här är inget nytt. Jag fick fram samma siffror redan 1996, säger Ann-Christin Sollerhed vid högskolan i Kristianstad.

Bara var femte flicka får minst en timmes fysisk aktivitet om dagen, vilket är Världshälsoorganisationens rekommendationen. Bland pojkar når två av fem upp till rådet. Det visar en studie som tagits fram av Centrum för idrottsforskning.

Regeringen presenterade häromdagen att de vill satsa på mer gymnastik i skolan. De vill utöka antalet lektioner i idrott- och hälsa i grundskolan med 100 timmar från 2019. Utöver det sker en satsning på ökad fysisk aktivitet i skolan. 

Ann-Christin Sollerhed, universitetslektor i idrott och hälsa vid Högskolan Kristianstad, har själv forskat på det här med barn och rörelse och är inte imponerad av regeringsbeslutet. Hon startade redan för 17 år sedan en skola där ambitionen var att få in rörelsen och där de har en timmes ombytt gymnastiklektion per dag. Det är vad hon vill se i alla svenska skolor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista