Absolutflaska
1 av 2
Bilden av brännvinskungen LO Smith finns på de välkända vodkaflaskorna. Pressbild: The Absolut Company
The Absolut Company i Åhus.
2 av 2
The Absolut Company har fabrik vid fritidshamnen i Åhus och är beroende av brandstationen. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Åhus

Vill kartlägga skånsk brännvinskung

Den svenske brännvinskungen LO Smith, som pryder sigillet på Absolut vodka-flaskorna, ska nu kartläggas. Bakom initiativet finns The Absolut Company i Åhus och Centrum för Näringslivshistoria.

Den blivande brännvinskungen föddes utanför Kristianstad 1836 som Lars Olsson. Han bytte senare namn till LO Smith och som affärsman skapade han bland annat absolut renat brännvin, det som senare blev dagens Absolut.

Enligt den ideella föreningen för Näringslivshistoria var LO Smith en av 1800-talets största affärsmän i Sverige. Han tog med sig kunskapen från Frankrike i hur man renade sprit från finkel.
Han var dessutom liberal riksdagsman.

Det är The Absolut Company i Åhus och Centrum för Näringslivshistoria som efterlyser historier om LO Smith och har nu skapat en sajt där besökarna kan bidra med sin kunskap om den skånske brännvinskungen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista