Yrr Jonasdottir och Helena Trenk tittar på konst
Yrr Jonasdottir och Helena Trenk. Foto: David Richter/Sveriges Radio
Från sjukhusväggar till museum

Regionens konst ställs ut

3:38 min

I vanliga fall hänger den på sjukhus, folktandvården eller på något av regionens många kontor. Men nu kan man se Region Skånes konst på utställning i Ystad.

Region Skåne äger 33 000 konstverk. 90 procent finns i några av Regionens alla byggnader - på sjukhus, folktandvården, vårdcentraler eller kanske på något av regionens många kontor.

Men just nu befinner sig 133 stycken av verken på Ystads konstmuseum, som nu öppnar en utställning med både äldre och nyare konst ur regionens samling.

Varje år köper Region Skåne in konstverk för 1 miljon kronor. Och inköparna utgår alltid från en specifik plats där verket ska placeras när man söker nya verk.

– Vi letar alltid efter något som kan passa in till de här kollektionerna och till verksamheterna, säger Helena Trenk, konsthandläggare på Region Skånes konstservice.

Riktlinjerna, sedan 2012, är ganska tydliga för vad som ska köpas in. Konsten som främja hälsa, alltså skapa attraktiva vårdmiljöer. Inköpen ska stimulera konstlivet, man köper konst från utställningar. Och det man köper ska vara samtidskonst av nu levande konstnärer.

Majoriteten av det Region Skåne har i sin ägo är dock äldre verk som följt med från de gamla landstingen. Mest har man grafik: 17 000 verk. Den mest representerade konstnären i samlingen är Helmtrud Nyström med 322 konstverk,  och det ekonomiskt mest värdefulla verket är sannolikt ett av de två verk av GAN, Gösta Adrian-Nilsson, som regionen äger.

I dag köper Region Skåne in ungefär 75 konstverk per år. Men till utställningen på Ystads konstmuseum man valt ut både äldre och nyköpta verk.

– Det är en intressant samling. Det finns mycket bra verk i den som jag tyckte var spännande att uppmärksamma och att visa dem tillsammans. Det händer något med den när de får komma in i ett och samma rum än i den offentliga miljö som de vanligtvis befinner sig i, säger Yrr Jonasdottir, chef för Ystads konstmuseum.

Region Skåne har en miljon kronor att köpa konst för varje år. Det är en avundsjuk konstmuseichef som sitter här?

– Absolut. Det är klart. Vi har inga pengar att köpa in konst för. Vi har en fond med några tusen som vi kan köpa in ett verk då och då. Men annars är det mest donationer som vi säger ja och nej till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista