Malmö konstmuseum, som finns på Malmöhus slott. Foto: Drago Prvulovic/TT
Malmö konstmuseum, som finns på Malmöhus slott. Foto: Drago Prvulovic/TT
Skåne

Vanligt med hot och våld på museum

1:21 min

Personal på vart tredje museum har utsatts för hot, våld eller kränkningar, visar en ny rapport från Myndigheten för kulturanalys. Max Emland på Malmö Konstmuseum är inte förvånad.

– Skillnaden på besökarna idag och för 20 år sedan är att de inte har museivanan. Man kan jämföra med att de går på Ikea, de sitter i möblerna och känner på föremålen och det vet de inte att de inte kan göra på museer. Och så blir de arga när man säger till, säger Max Emland, museitekniker på Malmö Konstmuseum och huvudskyddsombud för Kommunal.

Närmare 100 museer runt om i landet ingår i undersökningen som gjorts av Myndigheten för kulturanalys. Hot, våld eller kränkningar mot personal har förekommit på 37 av de 98 undersökta museerna och hälften av de utsatta museerna har tvingats förstärka säkerheten med extra säkerhetsvakter, larm till ensamarbetande personal eller kontantfria souvenirbutiker. I några enstaka fall har museer valt bort delar av verksamheten på grund av hot.

Ett aktuellt exempel är Regionmuseet i Kristianstad som i slutet av förra året utsattes för en massiv hatstorm och kritik efter att man bjudit in profilen och konstnären Karin "Kakan" Hermansson för att inviga en utställning. Hermansson valde att ställa in sin medverkan på grund av hoten som riktades mot henne.

I Malmö görs det en riskbedömning inför alla utställningar och ibland har man tagit in en uniformerad eller ickeuniformerad vakt som funnits bland värdarna som en extra säkerhet. Men detta hör till undantagen, säger museiteknikern Max Emland som överlag upplever arbetsmiljön som bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista