Bejzat Becirov, vd för Islamic Center. Foto: Sandra Neergaard-Petersen/Sveriges Radio
Bejzat Becirov, vd för Islamic Center. Foto: Sandra Neergaard-Petersen/Sveriges Radio
Skåne

Dyrare omskärelse oroar inte Islamic Center

1:08 min

Bejzat Becirov på Islamic Center i Malmö ser inga problem med att subventionen tas bort för omskärelser av pojkar på icke medicinska grunder i Skåne.

Igår fattade Region Skåne beslut om att ta bort subventionerna för omskärelser. Ingreppen kan då komma att kosta uppemot 7000 kronor.

– Man får ju tänka på vad det kostar, och vi kan inte belasta pensionärer med den kostnaden eller höja skatten, säger Bejzat Becirov, vd på Islamic Center i Malmö.

För de judiska församlingarna kommer beslutet inte att ha någon påverkan, för där utförs omskärelserna av en mohel, en omskärare som granskats och utsetts av Socialstyrelsen. Dessutom är en läkare med vid omskärelsen.

Att de borttagna subventionerna skulle få muslimska föräldrar att vända sig till någon som utför omskärelsen hemma på köksbordet i stället för till sjukvården, tror inte Bejzat Becirov.

– Jag tror inte det, för man måste ju tänka på barnen i första hand och man måste tänka på de hygieniska och kirurgiska aspekterna på det, säger han. Den tiden är för länge sedan förbi då man gick ut i skogen och höll fest och utförde omskärelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista