Östersjön ska nu bli renare.
Östersjön ska nu bli renare. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
#Hotat hav

Renare vatten rinner ut i Östersjön

Nu ska Östersjön bli renare efter en svensk satsning på ett nytt reningsverk för avloppsvatten i ryska Kaliningrad.

Orenat avloppsvatten har tidigare runnit ut i Östersjön från ryska Kaliningrad, med 450 000 invånare. Men idag har ett nytt reningsverk för 690 miljoner kronor invigts.

Vi kommer att se stora förbättringar.

Satsningen har delvis finansierats av den svenska biståndsmyndigheten Sida. Det svenska bidraget är 145 miljoner kronor.

– Med det nya reningsverket på plats kommer vi att se stora förbättringar av vattenkvaliteten i sydöstra Östersjön, vårt gemensamma hav. Att vi nu har ett stort modernt reningsverk på plats visar på hur viktigt det är med samarbete över gränserna, där Sida och Sverige varit en viktig samarbetspartner, säger Elsa Håstad, chef för avdelningen Europa och Latinamerika på Sida, i ett pressmeddelande.

Östersjöns miljö

 • Ett av världens mest förorenade hav.
 • Ett utsatt läge på grund att det bor cirka 85 miljoner människor runt kusten.
 • Människor, industrier, trafik och jordbruk släpper ut fosfor och kväve, utsläpp som behöver akut halveras. Det orsakar övergödning och algblomning. Syrebristen bildar svavelväte så att havsbottnens växt- och djurliv dör.
 • Forskare föreslår kraftigt minskat fiske men politikerna vill inte gå med på så stora begränsningar.
 • Klimatförändringarna väntas öka temperaturen. Koldioxid orsakar klimatförändringarna och försurar haven. Vikaresälen befaras bli utplånad eller minska när isen tynar bort. Exempel på andra hotade arter är ål och tumlare.
 • Efter andra världskriget dumpade Försvarsmakten ammunition och kemiska stridsmedel i Östersjön.
 • Oljeutsläpp från fartygstrafik, kollisioner och förlisningar är en risk. Det sker också avsiktligt när tankar och maskinutrymmen rengörs till havs i stället för i hamnar. Den djurgrupp som drabbas hårdast är sjöfåglar.
 • Miljögifterna kvicksilver, bly, koppar, kadmium och andra tungmetaller bryts aldrig ner och finns kvar i havet. Organiska miljögifter, till exempel PCB och dioxiner, finns i höga halter i fet fisk. Industrikemikalier, till exempel polyklorerade naftalener (PCN), klorparaffiner och bromerade flamskyddsmedel förgiftar havet.
 • 1989 och 2003 förbjöds giftiga båtbottenfärger innehållande organiska tennföreningar, till exempel tributyltenn (TBT). Trots förbudet visar mätningar i småbåtshamnar att de giftiga båtbottenfärgerna fortfarande används.
 • Läkemedelsrester som inte bryts ned i kroppen åker ut med avloppsvattnet och passerar reningsverken.
 • Strandskyddet sedan 1975 innebär att inga nya bostadshus får byggas närmare 100 eller 300 meter från havsstränderna. Det är viktigt för att bevara livsvillkoren för växter och djur.
 • Källa: havet.nu (drivs av Stockholms universitets Östersjöcentrum och Umeå marina forskningscentrum).
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista