Susanna Hedenborg tror kvotering kommer förändra mycket inom idrottslivet.
Susanna Hedenborg, professor i idrottsvetenskap på Malmö högskola, tror kvotering kommer förändra mycket inom idrottslivet. Foto: Privat/TT

Jämställdhet gör att idrottslivet tappar ledare

Susanna Hedenborg: Nu börjar männen också tacka nej
4:38 min

Att så få kvinnor blir ledare inom idrotten tros delvis bero på att det är svårt att kombinera uppdraget med familjelivet. Nya studier visar att män i ett mer jämställt samhälle också börjar tacka nej.

För att få en mer jämställd fördelning av män och kvinnor i idrottsvärlden beslutade Riksidrottsförbundet vid årsmötet i maj att börja kvotera in kvinnor från 2021. Ingen styrelse i ett specialidrottsförbund ska ha färre än 40 procent kvinnor. Något bara hälften av förbunden klarar idag.

Skälen till att så få kvinnor finns både på tränarposter och i idrottsstyrelser är många. Två som framhålls ofta är bristen på förebilder och svårigheten för kvinnor att kombinera det ofta mycket krävande uppdraget med familjelivet.

- Man borde fråga männen samma sak - men det görs sällan. Det finns en undersökning från Norge om att yngre män nu börjar tacka nej till ledarroller och då hänvisar till ett mer jämställt föräldraskap, säger Susanna Hedenborg som är professor i idrottsvetenskap på Malmö högskola.

Hon tycker det är dags för idrottslivet att börja fundera på hur de kan göra ledaruppdragen attraktiva även för unga vuxna med barn, oavset om de är kvinnor eller män.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".