Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Utlandsresan kan riskera försörjningsstödet

Krista Runersten: Rekreation kan vara nödvändig för "skälig levnadsnivå"
4:35 min
Flygplats
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Personer med ekonomiskt bistånd som åker utomlands riskerar att förlora sin försörjning – och i vissa fall även tvingas betala tillbaka pengar.

Ungefär vart tionde hushåll i Malmö klarar sin försörjning med hjälp av ekonomiskt bistånd och för drygt hälften av dessa är biståndet långvarigt. Frågan om rätten till utlandsvistelser avgörs inte sällan i Förvaltningsrätten dit socialtjänstens beslut överklagas.

Det förekommer ibland att vi får indikationer på att någon inte är här.

P4 Malmöhus har tagit del av flera domar där rätten till utlandsvistelse för biståndstagare bedöms. Ett sådant fall rör en ung skånsk man som varit utomlands i en vecka. En uppdatering på Facebook och en kortbetalning från en flygplats har nu lett till att hela hans försörjningsstöd avslås och mannen riskerar att bli hemlös.

Enligt Krista Runersten, enhetschef på socialtjänsten i Innerstaden i Malmö, är ett krav att socialtjänsten informeras om resan i förväg, något som mannen i det här fallet inte gjort.

– Det är tänkt att det här ska vara ett tillfälligt stöd och att man under tiden gör något för att bli självförsörjande och att åka på semester är normalt sett inte en del i en sådan planering.

Brukar ni få in mycket sådana förfrågningar?

– Det är inte särskilt vanligt.

Får ni in information om att någon varit utomlands utan att ha meddelat er?

– Det förekommer ibland att vi får indikationer på att någon inte är här och då tar vi snabb kontakt med personen och försöker träffa personen. Kan den inte det så tittar vi på det som möjligt avslagsgrund. 

I ett annat fall ansåg socialtjänsten i Malmö att en man med ekonomiskt bistånd kunde resa till sitt hemland och vara där över hela sommaren utan att förlora sin försörjning. Enligt en vägledande dom från Högsta förvaltningsdomstolen har kommunen ett ansvar för den behövande även om denne under en tid inte vistas i kommunen. Den behövande är kommunens ansvar så länge han eller hon har kvar sitt egentliga bo och hemvist där.

I enstaka fall kan socialtjänsten inte bara bevilja en utlandsvistelse, utan även stå för omkostnaderna i form av exempelvis biljett och boende. 

– Då är vi väldigt restriktiva. Det är mycket större krav om vi ska gå in och bevilja en resa än om personen fått en resa och vill behålla sitt försörjningsstöd under tiden. Vad är skälen? Hur länge ska man vara borta? 

Någon samlad bild över hur många personer som beviljats särskilt bistånd för utlandsresor eller fått tillstånd att visats utomlands med bibehållet bistånd finns inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".